17. Mediteran Film Festival

Filmovi pod zvijezdama

27.08.2016.
u 10:00

Druga večer 17. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu protekla je u znaku jake dokumentarne konkurencije, ali i filmova koje smo imali priliku vidjeti pod zvijezdama na otvorenom kinu.

Izvrstan odabir

“Na ovaj festival počeo sam dolaziti još 2001. godine, a nakon stanke od tri godine ponovno sam u Širokom Brijegu, gdje se doista osjećam kao kod kuće. Veseli me susret s dragim hercegovačkim filmašima, kao i izvrstan odabir kvalitetnih dokumentaraca kakvi se mogu vidjeti samo na Mediteran Film Festivalu, najboljem ogledalu Mediterana. Široki Brijeg je uistinu postao grad, a filmski trg i otvoreno kino pravi su pogodak. Pravi je pogodak i retrospektiva bh. dokumentaraca”, kazao je hrvatski redatelj Zdravko Mustać, dobitnik brojnih nagrada za dokumentarni film i vrstan poznavatelj filmske umjetnosti, jedan od brojnih gostiju na 17. izdanju Mediteran Film Festivala.

Ljubitelji dokumentarnog filma mogli su vidjeti niz vrhunskih ostvarenja iz svih dijelova Mediterana o vrlo zanimljivim temama, od kojih su neke vrlo bliske hercegovačkoj publici, kao i šest bh. dokumentarnih filmova o temi Hercegovine iz festivalskog off programa MFF Retrospektiva. Dojmili su nas se dokumentarci - “Oteta zemlja” Hajrudina Krvavca o borbi ljudi s ušća Neretve da stvore obradivu zemlju, “Kamen i zemlja” Ivana Fogla o uzgoju duhana u Hercegovini, kao i “Kolo života” Suada Mrkonjića o hercegovačkim mlinicama.

U kasnijim projekcijama konkurencija je donijela i dugometražne dokumentarce - “Geografije” libanonskog redatelja Chaghiga Arzoumaniana, “O nogometu” španjolskog redatelja Sergija Oksmana te “Ostaci ludila” francuskog redatelja Jorisa Lachaisea.

Igrani film “Ljubav i prijateljstvo” Whita Stillmana, po noveli “Lady Susan” Jane Austen, napunio je ljetno kino na filmskom trgu.

U nešto kasnijoj projekciji, iz “Američkog izloga”, prikazan je dokumentarni film “Upoznajte Patelove” koji je ujedno i zatvorio drugu večer Mediteran Film Festivala.

Organizatore festivala posebno veseli nazočnost mnoštva mladih, vršnjaka MFF-a, koji će sljedeće godine s festivalom proslaviti punoljetnost. Otvoreno kino u središtu grada ponovno se pokazalo kao izvrsno mjesto za ljubitelje filmske umjetnosti koji su pod zvijezdama uživali u igranom filmu “Ljubav i prijateljstvo”.

Zanimljiva su bila filmska “raspredanja” na partyjima u hotelu “Park” i caffeu “Puž”, te tradicionalnom okupljanju filmaša u “Marića gaju”, na kojima su rođene ideje za nove filmske projekte.

Druženja na festivalskom trgu, kao i odlične svirke i zabave nakon projekcija, po kojoj je ovaj festival poznat i omiljen, nije izostalo ni ovaj put.

Festival završava večeras dodjelom nagrada te projekcijama igranog filma “Život je truba” Antonija Nuića i nagrađenih filmova MFF-a 2016.

‘Truba’ za kraj

Riječ je o urbanoj životnoj komediji o disfunkcionalnoj obitelj. Junaci filma “Život je truba” su opušteni jazz-trubač i njegova supruga te njihove obitelji koje su puno sličnije nego što bi se dalo zaključiti na osnovi njihova podrijetla.

Veliki festivalski after party nakon projekcije i dodjele nagrada bit će priređen u caffeu “Focus”.

Osim filmskog dijela, danas će u 12 sati, u organizaciji 17. Mediteran Film Festivala i Ogranka Matice hrvatske u Širokom Brijegu biti održana promocija romana “Velika tajna Pona, Spoznaja”.

U Narodnoj knjižnici Širokog Brijega roman će predstaviti profesorica Blanka Kraljević i autorica Tina Primorac.•

Ključne riječi
MFF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije