sastanak

Federica Mogherini se sastala s potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom

 Federica Mogherini
20.02.2017.
u 13:03

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini sastala se jutros sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom koji se nalazi u službenoj posjeti Europskoj uniji.

Sastanak se nadovezao na susret i kontakte koje je Mogherini imala s potpredsjednikom Penceom proteklih mjeseci, kao i s novom američkom administracijom – državnim tajnikom Rexom Tillersonom i ministrom obrane Jamesom Mattisom toijekom njezine posjete Washingtonu 9. i 10. veljače, kao i prošli tjedan u Europi, prenosi Fena.

Visoka predstavnica Mogerini i potpredsjednik Pence razgovarali su o važnosti snažnog partnerstva između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji je od suštinske važnosti za države s obje strane Atlantika.

U otvorenom razgovoru, Mogherini je potvrdila snažnu spremnost EU da nastavi izgradnju jakog partnerstva između EU i SAD-a na temelju jasnih vrijednosti i interesa, i da kao partneri blisko surađuju na bilateralnim, kao i međunarodnim pitanjima.

Kada je u pitanju međunarodna suradnja, razmjenili su mišljenja o zajedničkim prioritetima, od Sirije do Ukrajine, od Libije do Bliskog istoka, od Afganistana Demokratske Narodne Republike Koreje. Kao predsjedateljica Zajedničkog povjerenstva, Mogherini je naglasila potrebu da se očuva i u potpunosti implementira sporazum s Iranom.

Mogherini i Pence su razmijenili mišljenja o tome kako da se produbi i pojača suradnja u borbi protiv terorizma, posebno u kontekstu koalicije protiv ISIL-a.

Mogherini će također nazočiti sastanku potpredsjednika Pencea s predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom, priopćeno je iz Službe za vanjske poslove EU. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije