IVICA ĆORIĆ:

Federalne inspekcije velikim kaznama iz ZHŽ-a izvlače kapital

coric
01.10.2013.
u 08:49

Federalna inspekcija se pojavi kad u proračunu nestane novca, kaže ministar Ćorić

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje, broj nezaposlenih u ZHŽ-u trenutačno iznosi 10.036 osoba. U prošloj godini, primjerice, bilo ih je, prema istoj toj službi, 9741. Prema tome podatku, oko 400 osoba je nanovo nezaposlenih. O ovim brojkama porazgovarali smo s dopredsjednikom Vlade Zapadnohercegovačke županije i ministrom gospodarstva Ivicom Ćorićem koji nam je rekao.

Najmanje otkaza u ZHŽ-u

- Brojka sama po sebi izgleda velika, međutim moram kazati da je tu u pitanju više parametara koji dovode do takve statistike. 
Kriza je zahvatila cijeli svijet u gospodarskom smislu pa tako ni ZHŽ nije izuzetak. S druge strane, imate i svake godine generacije koje završavaju srednju školu, prijavljuju se na zavod za zapošljavanje i na taj način statistički imamo povećanje osoba na zavodima koji traže svoje prvo zaposlenje. Međutim, gledajući u postocima, povećanje broja nezaposlenih u Zapadnohercegovačkoj županiji je manji nego u svim ostalim županijama, ali to naravno nije i ne može biti opravdanje. 
Mogu samo sa sigurnošću reći da je u našoj županiji u ovom vremenu krize i recesije najmanje bilo otpuštanja radne snage, stoga evo i ovim putem još jednom javno pohvaljujem sve naše gospodarstvenike koji se bore na sve načine da opstaju i uspješno posluju u ovim teškim vremenima. S moje strane i sa strane ministarstva kojem sam na čelu, činimo sve što je u našim mogućnostima kako bi i u ovoj krizi očuvali što više radnih mjesta, a također koristimo sve mehanizme i mogućnosti kako bi se otvorile nove prilike i omogućili otvaranje novih radnih mjesta, kaže ministar Ćorić.

Problem inspekcija

O radu na crno i neprijavljenim radnicima u ovoj županiji, Ćorić nam je rekao. - Nemoguće je precizno reći koliko tvrtki, radnji i slično radi na crno. 
Inspekcije odrađuju svoj posao u okvirima svojih mogućnosti, i to u ZHŽ-u i nije neka masovna pojava. Za Zapadnohercegovačku županiju je veći problem periodična pojava federalnih inspekcija što se događa svaki put kada u federalnom proračunu nestane novca. Federalne inspekcije umjesto da nam pomognu suzbiti upravo rad na crno, svoje obilaske temelje na tomu da kod tvrtki koje legalno i uspješno rade traže bilo kakve nedostatke te velikim kaznama dodatno izvlače kapital iz zapadne Hercegovine.
Nažalost, ovo je složena država i u njoj su velike podijeljene nadležnosti pa tako i u inspekcijskom području, istaknuo je Ćorić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?