sjednica

Federalna vlada usvojila nacrte četiri bitna zakona

sjednica
Foto: FENA
23.03.2017.
u 15:45

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici koja je završena u Mostaru, utvrdila nacrte četiri bitna zakona.

Nacrt zakona o doprinosima predviđa ukidanje doprinosa na teret poslodavca te smanjenje zbirne stope doprinosa sa sadašnjih 41,5 posto na 33 posto, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Istovremeno je proširena osnovica za obračun doprinosa, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres.

Na primanja iz osnova privremenih i povremenih poslova, povremenih samostalnih djelatnosti i drugih aktivnosti (ugovori o djelu, članstvo u povjerenstvima, upravnim i nadzornim odborima i slično) obračunavat će se doprinos za mirovinsko- invalidsko osiguranje po stopi od 18,5 posto i doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 13,5 posto ukoliko nositelj primitka nije osiguran po drugom osnovu.

Ukoliko jeste, obveznik je doprinosa samo za mirovinsko osiguranje, a uplaćeni doprinosi će mu biti uključeni u mirovinsku osnovicu, sukladno novom Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

U Nacrtu zakona o porezu na dohodak propisano je proširenje osnovice dohotka od nesamostalnog rada na način da bude smanjen porezni teret na niska primanja, a na visoka povećan.

Iz tog razloga je uvedeno progresivno oporezivanje kod ovog dohotka i to kroz dvije stope: 10 posto na mjesečni dohodak do 1500 maraka i 20 posto na razliku mjesečnog dohotka iznad 1500 maraka, te osobni odbitak od 700 maraka.

U osnovicu dohotka uključene su naknade na ime toplog obroka, prijevoza i regresa, kao i djelomično oporezivanje ostalih naknada koje se isplaćuju u skladu sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom.

Danas su utvrđeni i nacrti Zakona o mirnom rješavanju sporova, koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog potpomognut od strane miritelja i arbitara, te Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Federalna vlada prihvatila je zaduženje Federacije BiH po Sporazumu o zajmu između BiH i Svjetske banke - Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu do 29.447.500 eura, što iznosi oko 60 posto od ukupno za BiH odobrenih 50 milijuna eura.

Sredstva ovog zajma bit će korištena za financiranje Projekta podrške zapošljavanju, čiji je cilj doprinos širem programu zapošljavanja, fokusiranom na povećanje zaposlenosti i pristupu radnim mjestima jačanjem obima i pružanja usluga aktivnih mjera tržišta rada (ALMP) javnih službi za zapošljavanje.

Današnjim odlukama Vlade je iz sredstava ostvarenih prodajom državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo izdvojen iznos od 8,14 milijun maraka za potrebe sanacije i osiguranja osnovnog kapitala Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Za Zavod je za iste namjene izdvojeno i 4,43 milijuna maraka ostvarenih prodajom državnog kapitala u Bosnalijeku.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica informiralo je danas Vladu FBiH o napretku u provedbi projekta CEB II – "Zatvaranje kolektivnih i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja".

U skladu sa zaključenim Okvirnim sporazumom o kreditu između Razvojne banke Vijeća Europe i Bosne i Hercegovine, definirano je da će sredstva od 40,42 milijuna eura, odnosno 67,37 posto od ukupnog iznosa kredita (60 milijuna eura za BiH), biti za potrebe tog projekta.

Danas je usvojena informacija o stanju u privrednom društvu Željezara Zenica d.o.o. Zenica i zaduženo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, nakon što Željezara dostavi popise radnika s potrebnim iznosima za otpremninu, sačini prijedlog odluke za odobrenje tih sredstava.

Vlada FBiH je donijela Odluku o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo. Državni kapital, koji iznosi 45,4938 posto ukupnih dionica Sarajevo osiguranja, ili 2.108.469 dionica, bit će prodavan metodom neposredne pogodbe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije