Što SKB Mostar može očekivati u 2017.

Federacija prvi put daje novac bolnici, čeka se rješenje pitanja dugova

27.12.2016.
u 07:00

Iza SKB-a Mostar jedna je od najtežih poslijeratnih godina. Nekoliko puta tijekom ove godine račun bolnice bila je blokirala Porezna uprava Federacije BiH, dugovanja su mjesečno rasla, broje se u desecima milijuna maraka, a vlasti nisu ponudile ništa osim pukih obećanja. Ipak, na kraju godine, prilikom usvajanja proračuna za 2017. godinu, došlo je do pozitivnih pomaka.

Prvi put u povijesti

- Federacija BiH u proračunu za iduću godinu planira sredstva za našu bolnicu i to je prvi put u povijesti. Konačno su prihvatili činjenicu kako nam moraju pomoći. Dobili smo stavku u proračunu i to je od ogromne važnosti za ovu bolnicu. Nemam neka velika očekivanja u prvih nekoliko godina, ali važnost ove odluke osjetit će oni koji će doći na poziciju ravnatelja nakon mene, rekao nam je jučer ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić. Dodaje kako očekuje da će tijekom 2017. godine biti riješeno i pitanje Zakona o konsolidaciji dugovanja zdravstvenih institucija, što je jedan od uvjeta da bolnice u Federaciji ponovno počnu normalno funkcionirati.

- Država je ove godine pokazala kako ima maćehinski odnos prema nama i nadamo se kako će iduće godine biti drugačije. Jednostavno mora doći do konsolidacije dugovanja zdravstvenih institucija jer drugog načina za izlazak iz trenutačne krize nemamo. Tek nakon toga možemo razgovarati o promjeni načina plaćanja bolničkih usluga, ukidanju paušala i uvođenju DRG-a, odnosno sustava plaćanja po obavljenoj usluzi, ističe ravnatelj Kvesić.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije