Dragan Vrankić, član predsjedništva HDZ-a BiH

Federacija izvlači novac i osiromašuje županije

'DraganVrankic_nnn_bih_20061'
Foto: ''
04.02.2014.
u 09:39

Tko negira izbornu volju jednog naroda, on nanosi štetu sebi

- BiH se jedino može održati kao zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda vodeći računa o svim njezinim građanima. U višenacionalnoj zajednici dogovor je jedino moguć konsenzusom, a ne nikakvim nametanjem, precizna je i jednostavna dijagnoza razloga trajnog stanja krize u kojoj se nalazi BiH zastupnika u državnom Parlamentu BiH i člana Predsjedništva HDZ-a BiH Dragana Vrankića. Oko biti ovih problema se vode opsežne rasprave u BiH. Posljednja je održana u Zastupničkom domu Parlamenta BiH gdje je i Vrankić objašnjavao stajališta Hrvata u BiH.

Što je po vama osnovni problem pa tri naroda nemaju dogovora?

Osnovno načelo koje je korišteno prilikom dogovora o pokretanju ustavnih promjena jest da jedni drugima ne biramo predstavnike, nego da biramo svi sebi, što je najkorektnije i najispravnije u ovome stadiju razvoja društva BiH. Kad smo to stavili ili pretvorili u amandmane onda smo vidjeli i uvjerili se da to svi ne vidimo istim očima. Ja smatram da su amandmani koje smo predložili mi iz dva HDZ-a i hrvatski Klub u Domu naroda, dobri i daju sigurnost da nitko nikome neće birati i da ga neće majorizirati, tj. da će svi birati onoga za koga smatraju da je najbolji, pa bez obzira tko je i kako se zove.

Što je sporno u tome načelu?

Smatram da je ovo prvi korak k međusobnom povjerenju, uvažavanju i otvaranju vrata demokratske i europske BiH, put koji se sigurno ne može izbjeći. Ovo je za jedne tako malo ako prihvate, a za nas velika poruka. Sigurno velika poruka i za BiH. Tko negira izbornu volju jednog naroda, on nanosi štetu u prvom redu sebi, pa onda cijeloj zemlji, cijeloj BiH. Kad se koristi legalitet da se dokine legitimitet, onda se zemlja nalazi u problemu. To je slučaj kod nas u BiH. Nemojmo se zbog toga zalagati da umjesto legitimnih biramo one koji govore poželjnim glasom, a danas je to praksa.

Jesu li onda Hrvati problem rješenja u BiH?

Neki nameću tezu da smo mi problem. Mi ne tražimo samo ono što imaju druga dva naroda, da biramo svoje predstavnike onako kako mi mislimo da će najbolje raditi u interesu našega naroda. Mi dajemo rješenje, predlažemo amandmane koji rješavaju samo dio problema BiH za početak. Naravno da će to biti nešto što daje pozitivni rezultat i da će nas ohrabriti u budućnosti da tako i nastavimo raditi.

Čini mi se da je problem u ovoj zemlji što se narodi međusobno nisu priznali?!

Upravo tako. BiH je priznata na međunarodnoj sceni, ali nije iznutra priznata. Ona nije iznutra priznata jer narodi nisu međusobno uredili odnose. Kroz reformu Ustava, što je prvi korak, trebamo napraviti taj najvažniji posao koji će nam otvoriti prostor demokratizacije i njezina europskog puta. A upravo su Hrvati najsnažniji zagovornici reformi i njezina europskog puta. Nema nijedne obveze na tome putu koji nisu zdušno podržali Hrvati. Mi smo jedini motor koji ovu zemlju vuče naprijed.     

Kompletan intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
12:19 04.02.2014.

Jednostavno..to znamo svi..konstatirati..a Mi Vas plaćamo..Skupo..a 20 godina ne dana ne mjeseci Godina Ništa se. Nemjenja..članovi Hdz a i Ostali hrvatski su debelo podebljali imovinu račune pa nek mi ne pričaju i ne bacaju maglu ja sam dizao i dižemm kredite za Sve a Čović nek pokaže imovinsku karticu za zadnjih deset godina samo i ostali Vidović i ekipa sa debelom imovinom stvar je u sistemu a karavane praze psi laju a mi neko jedinstvo ganjamo

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije