Burna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH rezultirala potvrđivanjem Vlade

Federacija 170 dana nakon izbora dobila legitimnu i legalnu Vladu

zz
01.04.2015.
u 09:11

Pet i pol mjeseci nakon održanih izbora, Federacija BiH konačnu je dobila novu Vladu. Legitimnu i legalnu. Većinom glasova zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH izabrana je Vlada sastavljena od ministara iz SDA, HDZ-a BiH i DF-a. Za imenovanje nove Vlade bilo je 57 zastupnika, 22 su bila protiv, dok je pet zastupnika bilo suzdržano.

Višesatno čekanje

Ovim je 170 dana nakon izbora BiH dobila novu izvršnu vlast. Nelegitimna i nelegalna Vlada Federacije BiH odlazi nakon 1474 dana. Na čelu nove entitetske Vlade je premijer Fadil Novalić (SDA), ministrica financija je Jelka Miličević (HDZ), ministar zdravstva je Vjekoslav Mandić (HDZ), na čelu resora obrazovanja i znanosti je Elvira Dilberović (SDA), dok je ministar za pitanja branitelja Salko Bukvarević (SDA). Na čelu Ministarstva trgovine je Aleksandar Remetić (DF), ministar razvoja, poduzetnišva i obrta je Amir Zukić (SDA), a ministar prostornog uređenja Josip Martić (HDZ). Ministrica okoliša i turizma je Snježana Soldat (DF), ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA), resor rada i socijalne skrbi vodi Milan Mandilović (DF). Novi ministar unutarnjih poslova je Aljoša Čampara (SDA), a ministar pravosuđa Mato Jozić (HDZ). Ministarstvo energije, industrije i rudarstva vodi Reuf Bajrović (DF), Ministarstvo kulture i sporta Zora Dujmović (HDZ), dok će resorom prometa i veza upravljati Denis Lasić (HDZ). Ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Edin Ramić (SDA). Potvrđivanju nove federalne Vlade prethodilo je višesatno iščekivanje epiloga sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Naime, dopredsjednik Federacije Milan Dunović (DF) nije htio dati suglasnost za imenovanje Vlade FBiH dok se ne okonča proces potvrđivanja Vijeća ministara u državnom Parlamentu. Tek nakon što je državna vlada imenovana, DF je deblokirao uspostavu federalne vlasti. To svjedoči da među federalnim partnerima ne vlada veliko povjerenje, što mnogi vide kao opasnost za budući rad izvršne vlasti. Premijer Fadil Novalić je u svom ekspozeu najviše govorio o budućoj ekonomskoj politici nove federalne vlasti. Ključne mjere ekonomske politike uključuju smanjenje i nadzor javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, reforme tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, aktiviranje resursa, gospodarstvo i potporu gospodarskim aktivnostima te borbu protiv korupcije i socijalne reforme. - Reforma javne uprave je nešto od čega se godinama bježi, no imperativno je hrabrije ući u taj proces. Na tom tragu izvršit ćemo analizu svih proračunskih institucija iz perspektive racionalizacije njihove brojnosti i funkcionalnosti.

Ekspoze Novalića

Nakon toga će se analitičkom procjenom radnih mjesta utvrditi objektivan broj zaposlenih potreban za učinkovitu i racionalnu organizaciju javne uprave, te učinkovitiji rad institucija. Naravno, uvjeti za ovo će biti stvoreni izmjenama radno-pravnog zakonodavstva koje, između ostalog, uključuje i izmjene zakona o državnoj službi. Također je neophodno izvršiti i reformu školstva, odnosno prilagodbu obrazovnog sustava potrebama tržišta rada, kazao je, između ostalog, Novalić u obraćanju zastupnicima. Prije glasovanja oporba je iznijela brojne kritike na račun premijerova ekspozea, ali i sastava Vlade. Predsjednik FBiH Marinko Čavara kazao je kako su rečene teške stvari, ali je pozvao na stvaranje pozitivnog ozračja u Federaciji. - Negativan naboj nam nije potreban, nama treba takav ambijent koji će osigurati pozitivnu energiju, jer ako nema te energije, nema napretka u državi, kazao je Čavara. Potom je pročitao odluku o imenovanju članova Vlade FBiH i pozvao zastupnike da potvrde odluku o imenovanju. Nakon toga, premijer i ministri Vlade FBiH položili su prisegu. Prvi potez nove Vlade bio je razmatranje prijedloga entitetskog proračuna za ovu godinu, čije usvajanje je važno zbog jučerašnjeg isteka odluke o privremenom financiranju. Od nove Vlade se također očekuju i konkretni potezi u osjetljivim područjima, kao što je revizija braniteljske populacije. Neslužbeno se doznaje kako će već na jednoj od prvih sjednica Vlade FBiH biti usvojena posebna izjava o reviziji branitelja. Za očekivati je i konkretne poteze u pravcu ukidanja odluka o imenovanjima u javnim poduzećima koje je odlazeća Vlada obavila koristeći vrijeme u tehničkom mandatu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije