SPORNA POVLASTICA

Europska komisija: Apple treba Irskoj platiti do 13 milijardi eura

Apple
Reuters/PIXSELL
30.08.2016.
u 14:09

Irski porez na dobit je 12,5 posto, dok je Apple plaćao do sada tek jedan posto

Apple, američka tehno multinacionalka, odlučila je Europska komisija pod vodstvom Margarethe Vestager, mora platiti 13 milijardi eura poreza. Irska, zemlja u kojoj je europsko sjedište Applea, protivi se tomu, jer upravo su oni poreznom povlasticom omogućili Appleu da plati manje, piše Vecernji.hr. 

Irski porez na dobit je 12,5 posto, dok je Apple plaćao do sada tek jedan posto. Države članice ne smiju odobravati porezne povlastice odabranim kompanijama, to je ilegalna rabota spram EU pravila i zakonodavstva i vrijedi za sve zemlje članice. Dakle, osim što je Apple novčano kažnjen i Irska vlada dobila je po prstima jer im je omogućila izbjegavanja plaćanja poreza na dobit.

U Appleu su ustvrdili da je ovakva odluka EK iznimno štetna te da će posljedicu osjetiti zaposleni odnosno utjecat će na radna mjesta. Jednako su uznemireni i u irskog vladi i jednakog stava.

Komisijina odluka ima puno dublje značenje, naime, Europa spram niza procesa koji se vode protiv tehno kompanija, a u zadnje vrijeme istrage niču i protiv Googlea, Facebooka..., odlučila je ući u ozbiljan rat. Američke multinacionalke naljutile su EU vladare. Sigurno je da će rat trajati, pobjednik je neizvjestan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije