Direktor EP BiH Elvedin Grabovica pravi pritisak na povjerenstvo

Euroasfaltu SDP namješta posao i ruši Strabag i Končar

namjestaljka
Foto: Večernji list
16.04.2015.
u 11:50

Natječaj odavno završen, ali se pokušava osporiti

U završnoj je fazi natječaj za izgradnju hidroelektrane Vranduk koja će se graditi na rijeci Bosni u kojemu aktualna platformaška uprava nastoji pod svaku cijenu progurati sebi jako bliske kompanije. Naime, još prigodom prošlogodišnjeg otvaranja ponuda za izvođenje građevinskih i elektroenergetskih radova i instaliranja opreme čija je gornja granica financiranja 60 milijuna eura bilo je jasno da je najbolju ponudu za izgradnju nove hidroelektrane dostavio konzorcij koji čine Strabag i kompanija Končar. Na natječaj koji su zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) raspisali iz EP BiH, hrvatsko-austrijski konzorcij se obvezao da će poslove završiti za 57,4 milijuna eura, bez modificiranja ugovora ili zahtjeva za popustima i drugim alternativama.

Natječaj jasan 
Drugi je bio konzorcij koji čine slovensko-hrvatski konzorcij Riko i Euroasfalt koji su na međunarodnom natječaju dostavili ponudu nešto manju od 60 milijuna eura, odnosno 59,98 milijuna eura. Treća je bila kineska kompanija Dongfang Electzric s nešto više od 60 milijuna, talijanska kompanija Cooperativa Muratori je ponudila izvođenje poslo-va za 70, a turska kompanija Cengiz za 95,2 milijuna eura. Povjerenstvo kojemu je bio na čelu Tarik Duraković zaključilo je u nazočnosti predstavnika kompanija koje su predale ponude da je konzorcij Strabag Končar najpovoljniji s cijenom nižom od 2,5 milijuna eura od prvog sljedećeg konkurenta. Kada se posao trebao dodijeliti ovome konzorciju, u proceduru se uključio odlazeći direktor Elvedin Grabovica, bliski prijatelj i suradnik predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. Kako doznajemo, Grabovica je od članova povjerenstva zatražio da promijeni stajalište i da posao dodijele drugoplasiranom konzorciju Rika i Eurosfalta. No, oni su to odbili ističući da ne mogu krivotvoriti navode s otvaranja ponuda. U međuvremenu su iz Javnog poduzeća Elektroprivrede BiH upućeni dodatni zahtjevi prema ponuđačima. Naime, zatražena su dodatna objašnjenja na određena pitanja koja se tiču tehničkih specifikacija. Upućeno je 30-ak pitanja, što više sliči na pokušaj da se ‘na opisan način’ iz igre eliminiraju najpovoljniji ponuđači. Radi se o jako složenim stručnim pitanjima iako se kao prvo pitanje navodi hoće li brana moći izdržati maksimalno plavljenje.

Odgovore na te upite pet kompanija je dostavilo početkom travnja nakon čega je direktor Grabovica ponovno pravio pritisak na članove povjerenstva da promijene mišljenje i posao daju Euroasfaltu za koji se u Sarajevu tvrdi da je kompanija čiji su vlasnici iznimno bliski SDP-u BiH, a o tome najbolje svjedoči podatak da su do sada dobivali najvažnije poslove od ove političke garniture. No, ponovno su članovi povjerenstva odbili ovakve pritiske ostajući kod ranijeg stajališta. Znakovito je da je u međuvremenu u jednome javnom istupu direktor kompanije Riko Janez Škrabec istaknuo kako očekuje da će dobiti posao na natječaju za izgradnju hidroelektrane Vranduk.

Mutni poslovi 
“Nadam se da ćemo zajedno s Energoinvestom dobiti projekt u BiH gdje konkuriramo zajedno na izgradnji hidroelektrane Vranduk, ali o tome ne bih mogao trenutačno više govoriti”, rekao je Škrabec. Zanimljivo je kako direktor slovenske kompanije i ne zna s kojom je kompanijom u konzorciju za dobivanje posla jer je to Euroasfalt, a ne Energoinvest.

Energoinvest je, naime, u ovome dijelu posla bio idejni projektant zajedno s IPSA Institutom iz Sarajeva i POYRY Energy GmbH iz Beča. A kakva su dosadašnja iskustva s kompanijom Ri-ko u gradnji hidroelektrana, najbolje govori primjer iz Makedonije. NLB banka je s računa Rikoa skinula 5,5 milijuna eura jamstava zbog kašnjenja i loše izvedbe po-slova na izgradnji hidroelektrane s tamošnjom kompanijom ELEM. U medijskim izvješćima se navodi da je Riko kasnio s izvođenjem radova za oko 270 dana, pogrešaka u hidromehaničkoj opremi i neispravljanja pogrešaka u protokolu. Uz to, Riko je tražio da se putem aneksa priznaju dodatni troškovi od nekoliko milijuna eura na izgradnji hidroelektrane u Makedoniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije