U studenom

Erdogan prijetio da će "preplaviti Europu migrantima"

Erdogan
Reuters/PIXSELL
09.02.2016.
u 07:27

Turski predsjednik Erdogan zaprijetio je u studenom da će poplaviti Europu migrantima ako mu lideri EU ne ponude bolji sporazum u cilju rješenja izbjegličke krize, objavljeno je na grčkoj web stranici euro2day.

Pozivajući se na zapisnik sa sastanka Erdogana, predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junkera i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, na stranici se navodi da je taj susret bio napet i pun tenzija, te da je pokazana duboka uzajamna netrpeljivost i nepovjerenje.

Dužnosnici EU pokušali su isposlovati pomoć od Ankare u suzbijanju priljeva sirijskih izbjeglica i migranata u Europu, prenosi Prvi.tv

Europsko vijeće i Europska komisije nisu željeli potvrditi niti demantirati autentičnost dokumenta koji je objavila grčka web stranica a komentara nema ni iz ureda Erdogana.

Grčka web stranica objavila je faksimil zapisnika na engleskom jeziku. Web stranicane navodi kada je ili gdje je održan sastanak, ali najvjerovatnije susret je bio 16. studenog u Antalyi u Turskoj.

"Možemo u svakom trenutku otvoriti vrata prema Grčkoj i Bugarskoj i možemo da ukrcamo izbjeglice u autobuse....Kako ćete riješiti pitanje izbjeglica ako ne isposlujete dogovor? Ubićete izbjeglice?", upitao je Erdogan na ovom sastanku, navodi se u zapisniku.

Erdogan je, također, rekao da će se EU suočiti sa mnogo više od "jednog mrtvog dječaka na obali". "Govorimo od 10.000 ili 15.000. Šta ćete onda da uradite? U napadima u Parizu radi se o siromaštvu i isključenju. To su neobrazovani ljudi, ali oni će i dalje biti teroristi u Europi", rekao je Erdogan, navodi se u zapisniku.

Također, u zapisniku se navodi da je Erdogan zatražio šest milijardi eura pomoći u naredne dvije godine. Junker mu je na to odgovorio da se može govoriti samo o polovini te sume, a Erdogan je onda rekao da Turskoj onda nisu ni potrebne pare EU.

U žestokoj raspravi Erdogan je često prekidao Junkera i Tuska, optužujući EU da obmanjuje Tursku, a Junkera osobno da ne pokazuje dovoljno poštovanja.

Turski lider je rekao Junkeru da treba više poštovati Tursku koja ima 80 milijuna stanovnika.

"Luksemburg je samo mali gradić u Turskoj", rekao je Erdogan Junkeru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?