Vremenske neprilike

Ekstremi će se događati i na njih se treba pripremiti, ali oni nisu nikakva novost

24.08.2016.
u 09:00

Olujno nevrijeme koje se događa u posljednje vrijeme zabrinulo je građane, no neovisni meteorolog prof. Zoran Zadro umiruje javnost. - Ljetne nepogode koje su ovog ljeta pogađale područja naše regije karakteristične su za ovo doba godine. Ne radi se o nepogodama za koje se smatra da se nikada prije nisu događale - govori Zadro komentirajući i snažnije olujno nevrijeme koje je s nedjelje na ponedjeljak zahvatilo ovo područje. - Ono što treba ukratko reći o nastanku ovakvih tipova oluja jest to da nastaju sudarom hladnih i toplih zračnih masa. Ono što povezuje ljetni tip grmljavinskih oluja ili nepogoda su: jaki i obilni pljuskovi, intenzivna grmljavina, jak i na udare olujni vjetar te tuča. Po meni, najopasnije pojave su intenzivna grmljavina kada se električna pražnjenja događaju između olujnog oblaka i tla. Dokazano je da magneti te razni tipovi željeznih materijala privlače udar groma. Nedavna smrt dviju djevojčica u Srbiji od udara groma bila je povezana s mobitelom. One su koristile mobitel na kojemu ima magneta, a u blizini je bila jaka grmljavinska oluja - kazao je Zadro. S pisanjem časopisa “Natural” iz ranijih godina, a koje se odnosi na dolaske sve jačih i opasnijih oluja, Zadro se ne slaže. - Postavio bih protupitanje. Kada to bliža i dalja povijest Zemlje nije imala klimatskih promjena i vremenskih ekstrema? Ako ćemo se vratiti u bližu i daleku prošlost, klimatske promjene su se uvijek događale.

Sve je povezano s djelovanjem Sunca i solarnim ciklusima. Tako da će i današnji i budući naraštaji zasigurno biti pogađani raznim vremenskim ekstremima na koje se, svakako, države trebaju pripremati. Međutim, nije to ništa što i prije ljudi nisu doživjeli - zaključio je Zadro.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije