POBJEGLE IZ BEČA

Ekspert UN-a o Sabini i Samri: Djevojčica iz BiH udana za vojnika ISIL-a, ubijena u Siriji

samra sabina
Foto: interpol
18.12.2014.
u 10:25

Jedna od dviju djevojčica podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koje su ovog proljeća pobjegle iz svojih domova u Beču u Siriju kako bi ratovale na strani Islamske države, poginula je. Druga je nestala. Ustvrdio je to ekspert antiterorističkog odjela Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda David Scharia u intervjuu za izraelski portal Ynet. Scharia nije rekao koja je djevojčica smrtno stradala.

Regrutirao ih ISIL

Sabit Selimović, čija je kći Sabina (15) jedna od dviju tinejdžerica koje su otišle u džihad, danas je za Večernji list, nakon što su i austrijski mediji prenijeli Scharijine tvrdnje, kazao da je s njegovom kćeri sve u redu i da se ništa nije dogodilo. Hasib Kešinović, otac druge djevojke, 16-godišnje Samre, bio je nedostupan.

– Nedavno smo dobili informaciju da su dvije petnaestogodišnjakinje podrijetlom iz BiH pobjegle iz Beča u Siriju. Regrutirala ih je Islamska država, a za njima tragaju obavještajne službe i Austrije i Sirije. Smatramo da je jedna od njih dviju poginula tijekom borbi u Siriji, dok je druga nestala – rekao je Schaira za Ynet, što je prenio austrijski portal oe24.at.

Austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova nije službeno potvrdilo da imaju informaciju o stradavanju jedne od djevojaka. Za Austrijsku novinsku agenciju (APA) u ministarstvu su rekli da "ne žele komentirati pojedinačne slučajeve".

Otkako su Sabina i Samra 10. travnja pobjegle od kuće, mediji su u više navrata izvještavali o njima. U listopadu je francuski ParisMatch objavio SMS-intervju sa Sabinom. Opovrgnula je da je trudna, kao što se prije pisalo, i da se pokajala što je otišla u Siriju pa se sada želi vratiti u Beč. U porukama koje je razmjenjivala s novinarom, a za koje se pretpostavlja da ih je slala pod strogim nadzorom džihadista, Sabina je objasnila da je do Sirije stigla pješice, prešavši granicu s Turskom. Iz svog austrijskog doma ponijela je samo nešto odjeće. Nekoliko dana nakon što su najbolje prijateljice Sabina i Samra pobjegle, Sabinina majka za Večernjak kazala da je njezina kći bila uzorna gimnazijalka i da ne može vjerovati da je krenula ovim putem. U zračnoj luci u Beču roditelji su saznali da su se djevojke zaputile u turski grad Adanu. No, u Siriju su stigle prije no što ih je pronašla policija. Obje su se tamo i udale za vojnike Islamske države.

Sabina je francuskom časopisu kazala da je u Siriji slobodna i da može prakticirati svoju religiju, što u Beču nije mogla. Pohvalila se da u Siriji imaju kečap, nutellu i kukuruzne pahuljice.

Komentara 7

BE
bendz
04:45 20.12.2014.

Zabludnjele ovcice.

PA
pacijent
07:32 22.12.2014.

najbolje bi bilo da pises sto kazu cope brodarevac i takvi koji mrze sve sto ima veze sa stvarnoscu

DE
debelacija
20:58 23.12.2014.

Tko ih je natjeravao da odu?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije