oteti hrvat

Egipatski mediji: Oteli ga kriminalci. Laušić: Možda i ISIL

egipatski1
VL
26.07.2015.
u 16:59

Ne smijemo davati nikakve izjave. Teško nam je i nestrpljivo iščekujemo vijesti iz Afrike, kaže obitelj T. S.

Žao mi je, ali ne smijemo davati nikakve izjave o slučaju. Tako su nam rekli. Naravno da nam je jako teško i da s nestrpljenjem iščekujemo vijesti iz Afrike – kazali su nam iz obitelji T. S., Hrvata zaposlenog u francuskoj kompaniji kojeg je u Egiptu u srijedu otela naoružana skupina.

Supruga otišla u Zagreb

Članovi njegove obitelji, žena, dvoje malodobne djece, roditelji i sestra očajni su i uznemireni. Tužni su i strahuju od najgoreg. Jedina im je želja da se neizvjesnost što prije okonča i da im se on vrati kući živ. Kako doznajemo, supruga otetog Slavonca otputovala je u Zagreb kako bi bila što bliže izvoru informacija. Vijest o otmici odjeknula je kao grom iz vedra neba u ovom slavonskom selu. Svi susjedi i prijatelji tog geodeta, menadžera Compagnie Générale de Géophysique, velike francuske kompanije, opisuju kao vrijednog i marljivog radnika i pouzdanog prijatelja. O razlozima otmice, međutim, još uvijek nitko ništa ne zna. Zamjenik načelnika općine Željko L. s T.S. je išao u isti razred u osnovnoj školi. Dobro se poznaju i veliki su prijatelji, a posljednji put vidjeli su se prije tri mjeseca.

– Nisam se čuo s njegovom ženom i roditeljima, ali znam da im je teško i da proživljavaju agoniju. On je ovih dana trebao doći kući i otputovati sa suprugom i djecom na godišnji odmor. Možemo se samo svi skupa nadati da se će sve završiti sretno – rekao nam je Željko L. I dok iz hrvatskih i stranih državnih institucija nema službenih informacija o otetom T. S., to ipak ne znači da se ništa ne poduzima. U ovakvim situacijama postoje standardna operativna postupanja. Prvi korak je traženje motiva, objašnjava sigurnosni stručnjak, general-pukovnik u mirovini i bivši načelnik Uprave vojne policije Mate Laušić. Moguće je da je riječ o "običnom" kriminalnom činu bez političkih ciljeva i terorističke pozadine. No, uzevši u obzir mjesto događaja, moguće je da iza otmice stoji ISIL.

– ISIL se financira od prodaje nafte i muzejskih artefakata te od otmice stranaca – kaže Laušić. Države imaju različite stavove prema plaćanju otkupnina. Amerikanci, primjerice, s teroristima ne pregovaraju, dok su druge države, poput Italije, ipak mekše pa je tako – iako to nije službeno potvrđeno – Italija platila otkupninu za dvije humanitarne djelatnice otete u Iraku.

– Moguće je da je otmica ISIL-ovo nedjelo, ali cilj joj je prijetnja državama – nastavlja Laušić. To bi u ovom slučaju bila i Hrvatska, odakle je radnik, i Francuska, za čiju tvrtku radi. Hrvatska je, podsjeća, članica globalne antiterorističke koalicije. Posljednji od mogućih motiva vezan je uz samog otetoga – treba provjeriti da otmica nije čin protiv njega samog, primjerice, neka vrsta osvete.

Više otimaju djecu

– Sada se prikupljaju obavještajni podaci, radi na anamnezi njegova života, ali se fokusira i na obitelj, da joj se pruži psihološka pomoć ili premjesti. Čeka se da se otmičari jave sa zahtjevima. Možda se već i jesu javili, ali se pazi da informacije ne izađu u javnost – kaže Laušić.

Otmice su u Egiptu rijetke, s iznimkom otmice Kopta te djece, što je postala profitabilna kriminalna industrija, a otkupnine su oko 200 tisuća egipatskih funti (oko 175 tisuća kuna). Otmica djece sigurnija je i jednostavnija za otmičare jer više od 70 posto obitelji ne prijavljuje otmice policiji zbog straha.

Otmice stranih poslovnih ljudi rijetke su i nisu zabilježene od 2013., kad je lokalno stanovništvo otelo Andyja Wellsa, predsjednika kompanije ExxonMobil za Egipat i suprugu mu Caroline. Čim je policija obećala da će pustiti rođaka otmičara optuženog za šverc oružja, Britanci su pušteni. Gotovo svi egipatski mediji prenose informaciju o otmici. Egipatski portal piše kako je Hrvata zasigurno otela kriminalna skupina koja želi otkupninu te vjeruju da će je uskoro i zatražiti. Taj portal isključuje bilo kakvu vezu terorističke islamističke organizacije s otmicom. Cilj te terorističke skupine jest ubijati strance, a ne ih otimati. Način na koji je otmica izvedena upućuje na da de riječ o kriminalcima.

Jer, da su islamisti, ne bi ostavili dokumente i mobitel u automobilu. Postoje dva scenarija. Direktno i daleko od javnosti kontaktirat će s tvrtkom u kojoj je radio i tražiti otkupninu ili će se direktno obratiti hrvatskoj državi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije