Nakon koncerta u Čapljini

Edin Karamazov: Lijepo je živjeti bez mobilnog telefona

BiH,28.09.2015.Capljina, Franjevacka crkva,  Koncert Stefana Milenkovica i Edina Karamazova, Photo:Stojan Lasic
02.10.2015.
u 06:15

Nakon veličanstvenog koncerta u Čapljini koji je proglašen događajem stoljeća u tom hercegovačkom gradiću, Stefan Milenković (violina) i Edin Karamazov (gitara) turneju nastavljaju u Beogradu. Tim povodom slavni Edin Karamazov dao je intervju tamošnjem "Blicu" iz kojeg portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba neke dijelove.

- Svaki koncert, pa tako i ovaj, "kraj je svijeta" - govori ovaj karizmatični, duhoviti glazbenik svjetskog ugleda jer kad kaže kraj svijeta misli na "emocije, kontrolu, neposrednost, znanje, spontanost, ljubav, uzbuđenje...". - Sviramo djela Piazzolle, Schuberta, Bogdanovća, Shankara... To nisu obični ljudi. To su ljudi posebnog dara, ogromnog talenta, pa je meni, kao najobičnijem čovjeku koji lovi smuđa, iskustvo oživljavanja njihove glazbe najveći fetiš.

Slovite za najkarizmatičnijeg lutnjista današnjice, a to iz vaše vizure znači...?

- Bio bih ponosan, sretan da moja vizura nema dodir s pisanom riječi. Prestao sam čitati knjige, a pogotovo ne čitam ono što pišu novinari, kritičari... Najveći Sotonin uspjeh je što je nas ljude naučio pisati i čitati. Zato i jesmo dogurali ovako "daleko". Umjesto da osluškujemo vjetar, prirodu, nebo, i da smo dosegli viši oblik svijesti, mi i dalje čitamo vremensku prognozu jer smo nesposobni to osjetiti. A karizmu ima onaj koji zna kakvo će vrijeme biti sutra. Onaj koji razumije vjetar... Ja to ne znam jer sam očigledno previše čitao, ali trudim se to popraviti.

Vaše viđenje društvenih prilika, konteksta u kome živimo?

- Društvene mreže odvajaju čovjeka od njega samog, obitelji, prijatelja. Eto, ja na primjer nemam mobilni telefon, nisam na društvenim mrežama, skrećem pogled s agresivnih, zločinačkih reklama, nemam TV. Imam e-mail i to mi je dovoljno da se nađem s prijateljima, da sviram u Beogradu, Australiji, na Kubi...

I...?

- I kako ljudima objasniti da mogu sve bez telefona i voajerizma po Facebooku? Kada će shvatiti da društvene mreže nisu "connecting people", nego odvajanje. Većini je to nemoguće objasniti jer su zatrovani, ali zabrana bi riješila sve. Da, zabrana. Ne govorim o zabrani ljudskih prava jer društvene mreže nisu ljudska prava ni potreba. Zato postoji država - da ponekad nešto i zabrani (smijeh).

Radili ste sa Stingom. Sjećanja, dojmovi...?

- Sting, Stefan, Andreas, Rene, Monika, Boris..., pa mi se čujemo svakodnevno. To je moja glazbena obitelj i mi svakodnevno smišljamo nešto novo i još smo premladi da bismo imali vremena razmišljati o bilo kakvim dojmovima. Marljivo radimo dalje, i baš taj predani rad nas drži u životu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije