drevni sirijski grad

Džihadisti ISIL-a ponovno ušli u Palmiru

palmira
10.12.2016.
u 20:09

Džihadisti Islamske države ponovno su u subotu ušli u drevni sirijski grad Palmiru iz kojeg su istjerani prije osam mjeseci, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

"ISIL je ušao u Palmiru u subotu i sada okupira njezin sjeverozapad. U gradu se vode borbe s vojskom", rekao je direktor te organizacije Rami Abdel Rahman.

ISIL koji je preuzeo kontrolu nad Palmirom u svibnju 2015. a protjeran je u ožujku ove godine, počeo je u četvrtak ofenzivu na taj grad koji pripada svjetskoj baštini.

Džihadisti su, dok su imali kontrolu nad Palmirom, u tom gradu izvršili neviđeno uništenje kulturne baštine.

U svom izvješću iz travnja, stručnjaci UNESCO-a su izvijestili da su važni dijelovi Palmire uništili militanti Islamske države, ali da je nalazište očuvalo "veliki dio svoje cjelovitosti".

Snage sirijske vlade su uz pomoć ruskog zrakoplovstva u ožujku ponovno osvojili Palmiru, jedno od mjesta s UNESCO-va popisa svjetske kulturne baštine, što je bila značajna pobjeda režima predsjednika Bašara al-Asada nad Islamskom državom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?