Uhićenja uz pomoć njemačke policije

Dvojica hakera Anonymous Bosnia iz Tuzle uhićena nakon upada na web-stranicu FUP-a

21.01.2017.
u 08:30

Inspektori Federalne uprave policije (FUP) jučer su lišili slobode dvojicu osumnjičenih za hakerski napad na službenu internetsku stranicu FUP-a, što je potvrdio i ravnatelj FUP-a Dragan Lukač, piše Večernji list BiH.

Odranije poznati policiji

Uz asistenciju agenata OSA-e, koji su i otkrili njihov identitet, zbog kaznenog djela oštećenja računalnih podataka i programa, uhićeni su M. N. (22) i I. H. (21) iz Tuzle, koji su odranije poznati policiji, i to, između ostalog, zbog trgovine narkoticima. - Tijekom akcije su izvršeni pretresi i izuzeti dokazi koji će poslužiti u kaznenom postupku, ali i zahvaljujući kojima će se istraga u ovom slučaju nastaviti, kažu iz FUP-a, čijoj stranici se u nedjelju i ponedjeljak ujutro nije moglo pristupiti poslije hakerskoga upada iza kojega je stajala skupina koja se predstavila kao Anonymous Bosnia. - Anonymous je ovdje da ustane u zaštitu vaše slobode. Pridružite nam se u provođenju operacija u online svijetu. Mi smo Anonymous! Pratimo vladine službenike, uskoro ćemo sve iznijeti u javnost! Očekujte nas!, poruka je, uz fotografiju s natpisom “Anonymous Bosnia”, koju su bili ostavili na stranici FUP-a. Inače, iz tuzlanskoga kraja, u Živinicama, nedavno su uhićene osobe povezane sa “cyber-kriminalom”. Jedna od njih se vjerojatno nalazila na vrhu piramide razgranate međunarodne hakerske mreže, zbog čega su došli i njemački inspektori. Oružje, droga, amfetamini, ključevi za satelitske kanale, internetski virusi... Sve to može se kupiti u tzv. darknetu, internetskoj mreži u kojoj je praktički nemoguće otkriti identitet korisnika. Na “darknetu” se kreći kriminalci, ali i borci za ljudska prava. Na čelu jednog od takvih ilegalnih portala koji su koristili hakeri, ali i kriminalci iz cijelog svijeta, bio je, po svemu sudeći, Asmir M. iz Živinica.

Pomogla policija Njemačke

Bio je očito toliko siguran da mu nitko ne može ući u trag u “darknetu”, da je u naslovu portala koji je uspostavio bilo i njegovo ime, a u dijelu ICQ-koda koji je koristio za kontakte s ostalim hakerima bio je broj “387” - pozivni za BiH. Na forumima hakera je pisao kako se “ništa ne može dogoditi ako se pridržavaš određenih pravila”. Ipak, na njegova vrata zakucali su inspektori FUP-a s kolegama iz BKA, njemačke savezne policije. Kolege iz Njemačke su zanimali podaci s Asmirova računala, kažu nam iz tužiteljstva u Frankfurtu koje je i pokrenulo cijeli slučaj. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije