USPOSTAVA VLASTI

Dva HDZ-a će u HBŽ-u uključiti i HSP u vlast

kresevo
Zvonimir Ćorić
31.07.2011.
u 12:06

Nakon mjeseci optuživanja dvije stranke konačno stavile točku na i - premijer u županiji bit će iz redova HDZ-a 1990

Susret čelnika dva HDZ-a u Mostaru ponovno je relaksirao stranačke odnose i ‘šokirao’ stranačke junoše na nižim razinama. Očekuje se da sljedećih dana umjesto ratova priopćenjima i javnim istupima predstavnici ovih stranaka na nižim razinama usuglase sve nepoznanice. 
I dok je Srednjobosanska županija predstavljala simbol hrvatskog zajedništva i zajedničke borbe za ostvarenje jednakopravnosti, dotle je Hercegbosanska županija nakon posljednjih izbora i ostvarenog hrvatskoga političkog jedinstva na općem planu u BiH bila sinonim za podjele, nesporazume, isticanje taština i sitnih političkih razlika u prvi plan. Nema nijednog razloga zašto županija čije je sjedište Livno nije dobila vladu kojoj bi okosnicu trebali činiti predstavnici dva HDZ-a u BiH.


Taština ispred naroda

Samo zahvaljujući sitnim interesima i pozicijama lokalnih moćnika koji su se vinuli i u stranačka čelništva nema nove vlasti. Građani ove županije s pravom očekuju stavljanje u drugi plan četverogodišnjeg rata između bivših stranačkih kolega. Prema sadržaju dogovora koji su nedugo nakon potpisa na strateški sporazum stavili čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić jasno je precizirano da ‘mlađoj’ stranci pripada jedna premijerska pozicija. S druge pak strane, usmenim su dogovorom Čović i Ljubić usuglasili da je najlogičnije da HDZ 1990 ima premijera u Hercegbosanskoj županiji gdje stariji HDZ ima sedam, a HDZ 1990 četiri zastupnika od ukupno 25 koliko broji Skupština ove županije.

Naime, HDZ BiH već ima premijera u Posavskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji gdje dvije stranke dijele vlast. Jednako se očekuje i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja očekuje ustroj nove vlasti u paketu sa Srednjobosanskom županijom. 
Valja reći da su jedna i druga strana u Hercegbosanskoj županiji do sada pokazale dosta nekooperativnosti, a ponajprije tamošnji HDZ BiH koji je sporio i dogovor samih stranačkih predsjednika. Naime, čak je istaknut kandidat za premijera iako su stranačkim predstavnicima poznate pojedinosti dogovora. Istodobno, dio HDZ-a 1990 se, kako bi dobio određenu potporu u Skupštini, priklonio ‘platformašima’, što je jednako loš potez budući da se time legitimiraju potezi na federalnoj razini gdje su Hrvati eliminirani iz vlasti. 
No i jednima i drugima je jednako tako jasno da nikako ne mogu dobiti potrebnu većinu u Skupštini tamošnje županije.


Ispružena ruka

Budući da se radi o županiji s posebnim režimom, potrebno je osigurati dvotrećinsku potporu županijskih zastupnika kao i zadovoljiti proporcionalnu nacionalnu zastupljenost. HDZ BiH se ne može isključiti iz vlasti s obzirom na činjenicu da sa SNSD-om drže kontrolni paket, ali jednako tako i HDZ 1990 koji s HSP-om i partnerima iz sarajevske platforme Narodnom strankom Radom za boljitak kontroliraju jedanaest zastupnika. Tu se s obzirom na vrlo složenu stranačku strukturu skupštine nameće recionalan zaključak da bi bilo najlogičnije da se u vlasti nađe i Hrvatska stranka prava kojoj je na čelu Josip Perić iz Tomislavgrada.

On je prije antihrvatskog projekta platforme u kojoj sudjeluje njegova HSP izravno razgovarao sa stranačkim prvacima iz ove HDZ-a kako bi ostao u hrvatskome bloku. No te ponude očito nisu bile dovoljno dobre. Takvo što bi se moglo ispraviti u HBŽ-u s otvaranjem vrata za tamošnji HSP čime bi se i projekt federalne platforme doveo u pitanje.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar servo_volan
servo_volan
23:48 31.07.2011.

On je prije antihrvatskog projekta platforme u kojoj sudjeluje njegova HSP izravno razgovarao sa stranačkim prvacima iz ove HDZ-a kako bi ostao u hrvatskome bloku. No te ponude očito nisu bile dovoljno dobre. Takvo što bi se moglo ispraviti u HBŽ-u s otvaranjem vrata za tamošnji HSP čime bi se i projekt federalne platforme doveo u pitanje. OcijeNA 5 E OVO JEDINO U OVOM ČLANKU OK DA SE RASPADNE PLATFORMA

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?