Drinske mučenice

Drinske mučenice proglašene blaženim

drinske
VL FOTO
24.09.2011.
u 15:24

Pet službenica Božjih u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice odsada se nazivaju blaženicama

Pred više od petnaest tisuća hodočasnika u sarajevskoj Zetri, Božje službenice Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja, poznate kao Drinske mučenice, proglašene su blaženima. Euharistijskim slavljem predsjedao je papinski izaslanik kardinal Angelo Amato, pročelnik Zbora za proglašenje svetih. Nakon ulazne procesije papinskog izaslanika, kardinala, nadbiskupa i svećenika koncelebranta uz pjesmu “O Kralju mučenika”, uslijedila je dobrodošlica vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića svim sudionicima, a prema njegovim riječima, ove tako drage svečanosti beatifikacije Drinskih mučenica. Nakon uvoda u euharistijsko slavlje i pokajničkog čina, uslijedio je obred proglašenja blaženim.


Predaja dekreta

Naime, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić i postulator mr. Marko Tomić zamolili su papinskog izaslanika da započne svečani čin beatifikacije službenica Božjih, Drinskih mučenica. “Kao vrhbosanski nadbiskup, molim Vas da po odobrenju i naloga Svetoga Oca Benedikta XVI., čiji ste izaslanik, među blaženice ubrojite pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u narodu poznatih kao Drinske mučenice”, kazao je Vinko Puljić, a nakon toga kratko predstavio život Drinskih mučenica. “Nesebično i požrtvovno služenje ljudima raznih vjera i nacija, najvećim dijelom mještanima pravoslavcima, bila je svojevrsna škola koja ih je pripremala za konačni dar života – za mučeničku smrt”, naglasio je kardinal Puljić. Papinski izaslanik, kardinal Angelo Amato pročitao je dekret. U njemu se navodi: Sveti Otac Benedikt XVI., udovoljavajući želji vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića te brojne druge braće u biskupstvu, sestara Kćeri Božje ljubavi i mnogih vjernika, nakon što je razmotrio mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Njegovom apostolskom vlašću dopustio je da se pet službenica Božjih u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice odsada naziva blaženicama i da svake godine na dan njihova rođenja za nebo, 15. prosinca, može slaviti njihov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima.


Simbolika ostavštine sestara

Bio je to ujedno i svečani čin proglašenja blaženima, nakon kojeg je uslijedila pjesma “Pet sestara” i tom prilikom je otkrivena i slika blaženih Drinskih mučenica, postavljena pokraj oltarnog prostora. Sliku je otkrila vicepostulatorica Marija Ozana Krajačić. Inače, slika je rad akademskog slikara Ante Mamuše, koji je također bio prisutan proglašenju blaženima Drinskih mučenica. Dok se pjevala pjesma u čast blaženicama, odvijao se procesijski obred nošenja prema oltaru onoga što je preostalo od Drinskih mučenica, a malo je toga ostalo, kako je kazao msgr. Tomo Knežević. Tako je časna sestra iz Albanije nosila pepeo sa zgarišta kuće sestara na Palama, a u jednoj staklenoj posudi nalazila se voda iz rijeke Drine, što simbolizira grob Drinskih mučenica. Među svećenicima koji su se nalazili u procesiji bio je i jedini živi svjedok smrti Drinskih mučenica prije 70 godina, don Anto Baković. Vrhovna glavarica Družbe kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mroczek naglasila je da je beatifikacija sestara milosni dar ne samo Družbi i ovoj mjesnoj Crkvi, nego cijeloj Crkvi. Uz posebnu zahvalnost Svetom Ocu Benediktu XVI. za odobrenje objavljivanja dekreta o mučeništvu, sestra Lucyna je zahvalila i izaslaniku Svetoga Oca, kardinalu Angelu Amatu za prisutnost i sam čin proglašenja blaženima te za doprinos prilikom vođenja postupka beatifikacije kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu i metropoliti Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj su blaženice živjele, djelovale i mučeničkom smrću darovale život.

Ključne riječi

Komentara 1

VR
vrisak
10:02 25.09.2011.

cetnici i dan danas stopama njihovi koljaca....neka blazenice pocivaju u miru bozijem..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?