Ljubuški

Dr. Franji Tuđmanu središnji gradski trg

01.02.2016.
u 07:00

Franjo Tuđman dobio je svoj trg u Ljubuškom. Vijest je to koja će ugodno iznenaditi sve poštovatelje i poklonike prvoga hrvatskog predsjednika u ljubuškome kraju, a i šire u Hercegovini, piše Večernji list BiH. Na taj način odano je priznanje čovjeku koji je u presudnim povijesnim prilikama, kada se mijenjala politička, društvena i državna slika Europe, odlučno stao na čelu hrvatskog naroda i poveo ga u neizvjesnoj bitci za slobodu i stvaranje samostalne hrvatske države. Trg koji će ubuduće nositi njegovo ime je središnji ljubuški trg pokraj zgrade Općine, koji se dosad zvao Trg domovinske zahvalnosti, a koji je uređen i svečano otvoren 2010.

Odluka OV-a

Odluku o tome donio je OV u sklopu jedinstvene odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova i označavanju objekata brojevima. Odluka se odnosi na naseljena mjesta Ljubuški i Pregrađe i dijelove naseljenih mjesta Humac, Mostarska Vrata i Hrašljani. Nazive je dobilo 68 ulica, dva trga i jedan park. Uz Trg Franje Tuđmana, drugi trg je uređeni prostor, dvorište uz franjevački samostan i crkvu sv. Ante na Humcu, koji se sad službeno zove Trg sv. Ante. Gradski park pokraj OŠ M. Marulića dobio je naziv Park hrvatskih banova. - S prijedlogom nacrta odluke išli smo na Općinsko vijeće, poslije smo održali javnu raspravu. Po prvi put je ovo povjerenstvo koje postoji od 1991. dalo mogućnost svekolikoj javnosti, udrugama, pojedincima sudjelovati u samoj realizaciji odluke. Bilo je dosta primjedbi koje su bile realne i shvatljive, a bilo je i onih koje nisu i koje povjerenstvo nije uzelo u razmatranje i stvaranje konačnog prijedloga. Znam da i sada mnogi neće biti zadovoljni ovim rješenjima, ali moramo završiti započeti posao pa ako i bude nekih pogrešaka, pred nama je budućnost, odnosno pred nekim drugim vijećem pa neka ih popravljaju i ispravljaju, kaže predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić, koji je i predsjednik Povjerenstva za određivanje i promjene naziva ulica, trgova i parka. U razgovoru s građanima zaključak je da je dvojbeno trebaju li, uz dužno poštovanje, Milan Čuljak i fra Vladimir Kozina imati svoju ulicu.

Nazivi ulica

Među ostalim ulicu su dobili: A. G. Matoš, A B Šimić, kardinal Stepinac, fra Lovro Šitović, Isidor Papo, Nikola Šop, Ante Paradžik, herceg Stjepan Kosača, kraljica Katarina Kosača, fra Didak Buntić, don Ivan Musić, hrvatski kraljevi, hrvatski branitelji, blajburške žrtve, Dragutin Tadijanović, dr. Ante Starčević, Ivan Pavao II., Humačka ploča i drugi. Vodilo se računa i o nacionalnoj zastupljenosti pa je počast kroz naziv ulica odana i bošnjačkim zaslužnicima: Kasimu Gujiću, Sadi Sadikoviću, Hami Ibrulju i Aliji Nametku.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?