Glavni odbor SDA

Dostavljanje upitnika potvrđuje jasnu perspektivu za članstvo u EU

Glavni odbor SDA
Foto: FENA
1/2
10.12.2016.
u 19:58

SDA poziva partnere u vlasti da se do kraja ovog mandata prioritetno bave pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH

Dostavljanje upitnika Europske komisije potvrđuje jasnu perspektivu i kredibilnost aplikacije za članstvo BiH u Europsku uniju, zaključeno je na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA.

Zadužili su kadrove Stranke u izvršnim i zakonodavnim tijelima da pruže puni doprinos da se na upitnik odgovori ažurno i kvalitetno, javlja Fena.

Glavni odbor SDA pozvao je nadležne organe vlasti da nastave s procesom knjiženja perspektivne vojne imovine u cilju aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine prema kojoj ta imovina pripada državi.

Istaknuto je da je SDA opredijeljena i poziva partnere u vlasti da se do kraja ovog mandata prioritetno bave pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH: provođenjem ekonomskih-socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije.

Također, naglašeno je da ključni ekonomski pokazatelji potvrđuju da reformski zahvati provedeni od Vijeća ministara i Vlade FBiH daju pozitivne rezultate. S tim u vezi, Glavni odbor SDA pozdravio je rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i dao punu podršku premijerima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću.  

Glavni odbor SDA konstatirao je kako je potrebno ubrzati provođenje ekonomsko-socijalnih reformi i posebno aktvnosti na izgradnji infrastrukture, osobito cestovne.

Iako rješavanje presude u slučaju ''Sejdić-Finci'' nije uvjet za kandidatski status BiH, SDA će, kako je najavljeno, pružiti maksimalni doprinos za što hitnije provođenje ove presude.

- Obzirom da je rješavanje ovog pitanja već predugo blokirano insistiranjem HDZ-a da se ujedno riješe i pitanja za koja je ova stranka zainteresirana, očekujemo od HDZ-a da predloži takva rješenja - poručeno je sa sjednice. Glavni odbor naglašava da bilo koji prijedlog koji sadrži nove podjele na etničkom principu neće biti podržan od SDA.

Glavni odbor zaključio je da je sve izraženije osporavanje i nepoštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma od rukovodstva RS-a.

To tijelo pozdravilo je odluku Vijeća za implementaciju mira da međunarodna zajednica zadrži neophodne mehanizme za podršku provođenju Mirovnog sporazuma za BiH.

Glavni odbor ocjenjuje neprihvatljivim pokušaje izmjene zakona o Ustavnom sudu kojim bi se mijenjala uloga i struktura Ustavnog suda prije uspostavljanja drugih zaštitnih mehanizama i mehanizama za otklanjanje blokada. Ustavni sud BiH je, dodaju, vitalni i neodvojivi dio ukupnog ustavnog aranžmana i predstavlja središnji stup pravnog poretka države. Slabljenjem Ustavnog suda, smatraju, dovela bi se u pitanje cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH bi ostao nezaštićen, a mehanizam za deblokadu sustava odlučivanja bi bio doveden u pitanje.

U vezi sa suradnjom u regiji navedeno je da je preduvjet iskrena suradnja i međusobno uvažavanje država regije. Glavni odbor podržao je nastojanja predsjednika Stranke i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da unaprijedi suradnju i odnose BiH sa susjednim državama na principima međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i poštivanja državnih suvereniteta.

Pozvali su rukovodstvo Saveza za bolju budućnost (SBB) da u svrhu stabiliziranja koalicije i stanja u zemlji, ostvari iskreniju suradnju sa SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?