hrvati

Doprinos stvaranju države nije kapitaliziran

bih
02.03.2015.
u 09:26

Hrvati su imali veliku, a po mnogo čemu i ključnu ulogu u stvaranju neovisne Bosne i Hercegovine, ali tu činjenicu do danas nisu kapitalizirali. Naprotiv, njihove zasluge se često prešućuju, povijest se prekraja, a Hrvate kolektivno optužuje za ratno i poratno podrivanje neovisnosti i suvereniteta BiH. Tek u posljednje vrijeme iz Sarajeva se čuju i glasovi aktera dramatičnih događanja s početka devedesetih godina prošlog stoljeća koji Hrvatima “priznaju zasluge” za neovisnost BiH, uključujući i uspjeh referenduma 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine. Institucionalne pripreme referenduma faktički bi bile nemoguće bez hrvatskih političkih predstavnika, ali i Hrvata koji su obnašali odgovorne dužnosti u pravosuđu, policiji i upravi. Zahvaljujući glasovima hrvatskih predstavnika u tadašnjoj republičkoj skupštini, 15. listopada 1991.godine usvojena je Deklaracija o suverenitetu Bosne i Hercegovine. Taj dokument predložilo je državno Predsjedništvo u kojem su opet bili presudni glasovi hrvatskih članova. Naime, dva srpska člana, Biljana Plavšić i Nikola Koljević, bila su protiv, a da Franjo Boras i Stjepan Kljujić nisu snažno podržali deklaraciju, bošnjački predstavnici Alija Izetbegović i Fikret Abdić te Ejup Ganić, koji je u tom tijelu predstavljao “ostale”, ne bi mogli izglasati prijedlog deklaracije. U pripremi referenduma, kojem je prethodila spomenuta deklaracija, značajnu ulogu odigrali su i neki od vrhunskih hrvatskih pravnika u BiH, poput Mirka Boškovića, koji je bio na čelu Povjerenstva za provedbu referenduma. U medijskom i javnom djelovanju na promicanju ideje o neovisnosti BiH Hrvati su također prednjačili. Nije tajna da je veliki dio bošnjačke akademske zajednice, pa i sarajevskih medija do proljeća 1992. godine zagovarao “spas Jugoslavije”. Među Hrvatima je pak bio zanemariv broj onih koji nisu bili svjesni opasnosti ostanka BiH u krnjoj Jugoslaviji. Stoga ne čudi što su bh. Hrvati gotovo plebiscitarno podržali neovisnost države u kojoj se danas, nažalost, često osjećaju kao podstanari. Hrvati nisu uspjeli dovoljno afirmirati tu svoju ulogu u izgradnji države BiH, a paradoksalno je da se čak i osobe, organizacije i institucije bh. Hrvata koje su izravno bile involvirane u aktivnosti na stvaranju neovisne i suverene BiH proteklih godina, a i danas, optužuju za njeno rušenje. Kolektivno nezadovoljstvo Hrvata svojim današnjim statusom u “daytonskoj” BiH zlonamjerni će i dalje predstavljati kao neprijateljski odnos prema državi za koju je 29. i 1. ožujka 1992. godine glasovalo 99 posto bh. Hrvata.

Ključne riječi

Komentara 3

CI
cinbenik
20:56 02.03.2015.

Vjerovatno je razlog ,smjena legalno biranih Kljujica,Borasa.......a postavljanje neleganih Hrvatskih vodja ,ciji sljedbenici pokusavaju proturiti da se HZHB formirala na dan pada Vukovara...MKMPiske...Pa jesuli Hrvati bili za HZHB 1991-2 ili za BiH.........Ovim se nakon mnogo godina potvrdjuje Hrvatska odanost Sarajevu,dok su bili

CI
cinbenik
21:00 02.03.2015.

legalni prestavnici Hrvata........Vjerovatan uzrok stradanja i nestanka Hrvata su nelagalni prestavnici Hrvata u BiH,koji su exsperimentima za pogodovanje HDZe regiji,unistili Hrvate Posavine,ali i Bosne.......Tako su nelegalni formirali HZHB,ali su je tako nelegalni prestavnici Hrvata i ukinuli.....No pitanje je zasto leglane prestavnike Hrvata iz svijeta prozivaju kao glavne krivce za ovakvo stanje BiH,pa tako i Hrvata u toj drzavi..........Napokon se netko sjetio da su i Hrvati glasovali za nezavisnu BiH,ali im je netko poturio pokusaj prisajedinjenja Hercegovine sa Hrvatskom,a sve placeno Hrvatima Bosne........

CO
cope
00:38 03.03.2015.

Prije referenduma o nezavisnosti BIH, u Grudama je 1991 osnovana tkz.Herceg Bosna sa namjerom prikljucenja Hrvatskoj sto su kasniji dogadjaji i pokazali.Sud u Hagu je to presudio kao udruzeni zlocinacki poduhvat i to ce ostati zapisano u povijesti a nea ne ono sto iznose oni koji i danas rade na razbijanju BIH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?