NOVI POČETAK

Dolazi 3150 brucoša koji čine “vojsku” od 16.000 studenata

Studenti
01.10.2013.
u 08:55

Uz Mostar, dislocirana nastava se održava i u Kiseljaku, Žepču, Orašju, Vitezu i Livnu

Cijeli je život škola, no današnji prvi dan studija za veliki broj brucoša označit će veliku promjenu, jedan novi iskorak, iskušenje, svojevrsno otisnuće na novu pučinu. Veliki broj njih prvi put odlazi iz obiteljskoga doma, a profesori, uprave i ostalo osoblje dočekuju još jednu generaciju koju treba pripremiti za život te će im uz edukciju biti i svojevrsna potpora u životima. Mostarsko Sveučilište, jedino u kojemu se nastava odvija na hrvatskome jeziku u BiH, i ove godine bogatije je, punije, raznovrsnije za nove studente, brucoše njih oko 3150, što zajedno s kolegama s ostalih godine čini jednu pravu “vojsku” od 16.000 mladih ljudi. Uz to bogatije je za nove studijske grupe po čemu je jedna od najrazvijenijih visokoškolskih ustanova u BiH i regiji.

50 studija

- Ove godine na mostarsko Sveučilište će stići oko 3150 novih studenata. U odnosu na prošlu godinu, imamo nešto veći broj brucoša. Najviše studenata dolazi iz HNŽ-a, a ima ih iz svih županija Federacije te iz Republike Srpske. Evidentan je i veći broj upisnika iz Republike Hrvatske, prvenstveno zbog većeg izbora na našem sveučilištu - rekao je dr. Vojo Višekruna, prorektor za nastavu. 
Nastava se odvija po preddiplomskim, diplomskim, poslijediplomskim i stručnim studijima, a organizirana je kroz 50 različitih studija, 46 smjerova i 70 studijskih skupina. Uz Mostar nastava se odvija i u Vitezu, Kiseljaku, Orašju, Livnu i Žepču, što je i razlog zašto veliki broj studenata iz većinskih hrvatskih županija, ali i iz RH bira ovo sveučilište.

Svečanost

Početak akademske 2013./2014. godine Sveučilišta u Mostaru svečano će se obilježiti danas u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru s početkom u 10 sati. Tom prigodom studentima i nastavnicima prve godine svih fakulteta i akademije obratit će se rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlado Majstorović. Studenti će se također upoznati s rasporedom sastanaka s pročelnicima studija u kampusu Sveučilišta koji će se održati nakon ovog svečanog otvaranja. 
Inače, Sveučilište u Mostaru čini deset fakulteta s jednom akademijom te devet instituta. U sklopu ovoga sveučilišta je i knjižnica te Studentski centar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?