dionice na šerijatskim principima

Dolaze novi arapski investitori nakon islamskog indeksa na Sarajevskoj burzi

17.10.2016.
u 07:00

Sarajevska burza (SASE) objavila je kako je, uz tri postojeća, uspostavila i tzv. islamski indeks koji će pratiti kretanje cijena dionica 25 tvrtki koje posluju na tržištu BiH. Taj je indeks kao burzovni alat lansiran u suradnji s Bosna Bank Internationalom (BBI) koji je utemeljen kapitalom iz islamskih zemalja, piše Večernji list BiH.

Direktor SASE Tarik Kurbegović kazao je kako se ovime samo slijedi praksa kakva već postoji na brojnim drugim burzama. Prema njegovim riječima, SASE je prva burza u regiji koja je uvela ovaj indeks. Islamska ekonomija bilježi porast u cijelom svijetu, ne samo u islamskom svijetu.

“Sve burze svijeta odavno imaju islamske indekse, i to nije novina. Odlučili smo da i ova regija ponudi tu vrstu proizvoda. Domaće tvrtke i islamski indeks na SASE bit će kroz naše kanale distribucije vidljivi u cijelom svijetu”, kazao je Kurbegović. Iz Uprave Sarajevske burze objasnili su kako su u suradnji s BBI bankom uspostavili posebni popis tvrtki čije se poslovanje prati kao odgovor na rastuću potražnju za investicijskim proizvodima koji su u skladu s načelima islamske ekonomije.

“Na popisu se nalazi 117 tvrtki iz BiH koje su zadovoljile kriterije usklađenosti s islamskim načelima, a pretpostavka je da će one biti predmet zanimanja potencijalnih investitora iz cijelog svijeta. Partner SASE u ovom projektu je Istanbulska burza. Cilj je privlačenje stranih investitora koji posluju u skladu s islamskim načelima, a na ovaj način im je olakšan pristup za investiranje u BiH”, objasnio je Kurbegović. Amer Bukvić, direktor BBI banke, kazao je kako se ovime želi potaknuti dodatno otvaranje Sarajeva i BiH za inozemne investitore u svim segmentima, pri čemu je fokus na tzv. halal industriji odnosno proizvodnji namijenjenoj specifičnim zahtjevima tržišta islamskih zemalja.

“Poznato je da islamske financije rastu vrlo brzo i imaju prosječni godišnji rast od 15 do 20 posto. S druge strane, sve više investitora želi ulagati u tvrtke koje posluju u skladu s etičkim načelima. Stoga je uvođenje islamskog indeksa od iznimnog značaja za cijelo gospodarstvo BiH. Na ovaj način mi stavljamo BiH i naše tržište kapitala na svjetsku investicijsku kartu”, kazao je Bukvić. Podsjetimo, Sarajevska burza i BBI potpisali su 11. ožujka ove godine ugovor o zajedničkom uspostavljanju islamskog indeksa na SASE u nazočnosti čelnih ljudi Istanbulske burze, Povjerenstva za vrijednosne papire Turske, Agencije za bankarstvo Turske, te srodnih institucija. Usko vezan uz islamske dionice je proces temeljen na šerijatskim načelima koji donose šerijatski odbori, pomoću kojeg se određuje koje kompanije posluju u skladu sa spomenutim načelima. 

Islamski indeks je formiran 1999. godine u Bahreinu, a stvoren je za investitore koji žele ulagati u skladu s islamskim šerijatskim zakonom. Distribucijom islamskog indeksa Sarajevska burza lansirat će dva proizvoda: SASX-BBI i BBI-SASE LISTA. Rukovoditelj Odjela za razvoj i analizu SASE Mahir Džafić navodi da se u osnovi ovdje radi o dva proizvoda: SASE islamski indeks u suradnji s BBI (SASX-BBI) i BBI - SASE lista. Pri kreiranju liste i samog indeksa uzeli smo u obzir sve kompanije kojima se trguje na Sarajevskoj burzi, bez obzira na kojem se segmentu trguje s njima. Sve ove kompanije su prošle kroz screening, što je ustvari metodologija propisana od šerijatskog odbora BBI banke. Screening proces sadrži dva koraka, a to su kvalitativni i kvantitativni kriterij. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?