Otkriven identitet tvorca Bitcoina:

Dokazao da je upravo on stvorio virtualnu valutu

virtualno
02.05.2016.
u 12:13

Australski poduzetnik Craig Wright otkrio je i dokazao kako je upravo on tvorac virtualne valute Bitcoin, javlja BBC News.

Wright je tako stao na kraj višegodišnjim nagađanjima o tome tko je zapravo autor ideje o digitalnom platnom sistemu. Mediji naime već nekoliko godina pokušavaju otkriti identitet tajanstvenog informatičara koji je pod pseudonimom Satoshi Nakamoto osmislio 2009. software zaslužan za bitcoin.

Wright je u razgovoru za BBC pružio tehnički dokaz kako je on tvorac Bitcoina te je digitalno potpisao poruke koristeći kriptografske ključeve koji su se koristili u ranim danima Bitcoina.

"Ja sam bio glavni dio toga, ali su mi pomogli drugi ljudi", rekao je Wright za BBC, The Economist i časopis GQ.

On je prošle godine postao posljednji u nizu ljudi za koje se govorilo da su kreatori bitcoina, valute za koju su se zainteresirale banke, špekulanti, kriminalci i zakonodavci.

Magazin Wire, koji je zajedno s američkim Gizmodom objavio priču u kojoj je otkrio Wrighta na temelju dokumenata i mailova koji su procurili, nazvao ga je genijem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?