KOVAČ:

Dogovor o Srbiji nije postignut – Bruxelles tvrdi drukčije

Kovač
26.05.2016.
u 21:32

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova opovrgnulo je srbijanske medije koji su objavili da je Hrvatska dala pisanu suglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima s Europskom unijom. Riječ je o čistoj propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti, doznaje se u MVEP-u.

Dogovor o uklanjanju hrvatske blokade otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Europskoj uniji još nije postignut, a kada bude, javnost će o tome biti obaviještena, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Kazao je kako je razgovarao s povjerenikom Hahnom o tome u utorak navečer u sklopu posjeta Parizu, no da dogovor još nije postignut, istaknuvši da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.

“Ne bih se prepuštao nekakvim špekulacijama. Mi tako ne radimo. Mi smo diskretni i ozbiljni.  Ne puštamo nekakve informacije u strane medije o nekakvim pregovaračkim procesima. To je previše ozbiljna stvar”, dodao je te napomenuo kako “bez ispunjavanja hrvatskih zahtjeva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče”.

Hrvatska je jedina od 28 članica Unije nije dala zeleno svjetlo da se poglavlje Pravosuđe i temeljna prava otvori u lipnju.

Povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn izjavio je kako je rješenje postignuto sinoć. Očekujemo formalnu odluku, zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 na sastanku veloposlanika idućeg tjedna. S Hrvatskom je dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uvjete za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije Europske unije, rekao je Hahn. Nije jasno ni iz jedne informacije je li Hrvatska dobila to što je tražila, jvlja HRT.

Predsjedateljica EU-a Nizozemska pokušala je potaknuti konsenzus zemalja članica podižući pitanje hrvatske blokade na višu razinu, ali je predstavnik Hrvatske ponovio da se Zagreb ne slaže s otvaranjem poglavlja 23, inzistirajući na tri sporne točke – regionalnoj jurisdikciji srbijanskog suda za ratne zločine, suradnji s Haškim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije te zastupljenosti hrvatske manjine u srbijanskom parlamentu

Ključne riječi
EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije