Otkrivamo Deklaracija najsnažnije stranke iz RS-a o referendumu ponudila i druge prijedloge rješenja

Dodik predložio osnivanje hrvatske federalne jedinice

21.10.2010., Banja Luka - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i premijer RS.
Dejan Moconja/VLM/PIXSELL
27.04.2015.
u 09:08

Nakon subotnjeg sabora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u prvom planu svih komentara bili su dijelovi deklaracije koja se tiče mogućnosti raspisivanja referenduma o neovisnosti Republike Srpske od BiH, no u ovoj stranci su kao prijedlog za preustroj BiH predvidjeli i stvaranja većinske hrvatske federalne jedinice ističući da Hrvati nisu jednakopravni u zemlji. Ovaj dio deklaracije uopće nije predstavljen javnosti. “Federacija BiH kao teritorijalni entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda nastala kao ratni savez za okončanje njihovog sukoba, pokazuje neodrživost bez institucionalno-pravne zaštite i ostvarivanja interesa Hrvata kao malobrojnijeg naroda”, navodi se u Deklaraciji SNSD-a koju su prihvatili izaslanici na saboru stranke koji je održan u Istočnom Sarajevu. Pri tome se predlaže teritorijalno-administrativni preustroj BiH stvaranjem praktično tri federalne jedinice i Distrikta Brčko. No, novi ustroj bi, po njima, uključio promjene unutarnjeg uređenja Federacije BiH koji ne bi bio na štetu Republike Srpske. “Tri teritorijalne jedinice u BiH (i Brčko Distrikt), potvrdile bi mirovno određenje o tri konstitutivna naroda. Nova administrativno-teritorijalna organizacija Federacije BiH može konačno i jasno opredijeliti put stabilne i održive BiH u njezinim međunarodno priznatim granicama. Republika Srpska ni politički ni teritorijalno ne prihvaća zadiranje u njezina prava”, navodi se u dijelu deklaracije SNSD-a. Na istupe SNSD-a u pogledu mogućnosti raspisivanja referenduma jučer je žestoko reagirala Stranka demokratske akcije (SDA). - Upozoravamo SNSD da bi bilo kakva aktivnost u pravcu osamostaljivanja i odcjepljenja od BiH predstavljala kazneno djelo protiv ustavno-pravnog poretka BiH zajamčenog Daytonskim mirovnim sporazumom..., što bi rezultiralo prestankom postojanja tog entiteta. Ako pokušaju dovršiti projekt Karadžića i Mladića, završit će kao i oni. Nikada nećemo dopustiti da Srebrenica, Tomašica, Manjača, Keraterm i stotine drugih mjesta genocida budu odvojena od Bosne i Hercegovine, naveli su u vrlo oštrom reagiranju iz Stranke demokratske akcije.

Ključne riječi

Komentara 3

NV
Nijaz vukovije
12:38 27.04.2015.

Naj kontraverznija ličnost u cijelom regionu je svakako Milorad Dodik, koji ne samo da zbunjuje javnost već često puta i samog sebe. Danas izjavi jedno, sutra sa čuđenjem negira već rečeno. Dobar je za crni humor, pa savjetujem visoko tiražnimim dnevnim novinama da ga angažuju povremeno kao humoristu. Po onoj narodnoj "kakva šuma takvi zečevi" on čorcima šenluči u svakom teškom trenutku. Nažalost (njegovu) u te njegove priče niko više ne vjeruje, pa i on sam. Stvarati nekakve ne obavezujuće deklaracije, ništa nije drugo nego samo jedna smijurija koju ozbiljan ijole čovjek ne uzima za ozbiljno. Priče o referendumu, kao i o hrvatskom entitetu su stara dobro ofucana fraza, od kojih se malim ljudima povraća. Hrvatski entitet treba načinit nikako na uštrb RS. To od prilike zvuči tako realno, isto kad ponudite gladnom čovjeku ručak, a ovaj onako izgladnio sav sretan čeka, vi mu umjesto da servirate isti, pošaljete ga komšiji, koji je odavno završio objed. Daytonskim mirovnim sporazumom odnosno njegovim Ustavom jasno je rečeno da se entiteti ne mogu otcjepiti, kao ni bilo kakvi referndumi na tu temu. Referendum je samo moguć na nivou cijele BiH. Uzimati samo ono što odgovara u datom trenutku, stalna je praksa društva jednog lica na čijem čelu je Dodik. Već trenutačno u budžetu manjeg entiteta krateri su toliko duboki da se ne mogu sanirati bez MMF. Normalna stvar, da i ovi mislim na MMF traže ustupak, kao prvo izmjena zakona o radu. Inicijalna kapisla uskoro će eksplodirati, gdje će se i oni koji nisu mislili naći na ulicama. Za svaki slučaj dobro uljuljani SNSD-i i njihova vlast biti će na zemlji, gdje trebaju debelo da zapnu da se njihovo predizborno obećanje obiti o vlastitu glavu. Početak kraja negdje je blizu...

NE
nelandir
23:17 27.04.2015.

Kakve dobrice...

BR
brodarevac
10:06 27.04.2015.

Baš je dobar trebate ga njegovati maziti paziti, ovo je na liniji onoga što je Čović izjavio Hrvatima treba ne 6 nego 9 (to jest pola ministarskih mjesta). Moraće uvoziti Hrvate iz Hrvatske da popuni državni aparat ako mu se snovi ostvare.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?