IVANIĆ:

Dodik pravi cirkus!

Ivanić
19.05.2016.
u 11:16

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz“ da Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, „od svega pravi cirkus“, pa tako i od zahtjeva za njegovu ostavku na mjestu člana kolektivnog šefa države. Ivanić ističe da je voljan razgovarati s Dodikom o toj mogućnosti, ali da sumnja da bi se predsjedniku RS i SNSD-a svidio ishod njegove eventualne odluke o ostavci. 

Promjena Ustava 

- U slučaju moje ostavke, novog člana Predsjedništva BiH birala bi Parlamentarna skupština BiH, a po sadašnjem rasporedu snaga, to bi sigurno bio gospodin Mladen Bosić. Sumnjam da je Dodiku interes da umjesto mene dođe Bosić. Možda i jeste, ali ne vidim tu politički cilj, osim osobnog – kaže Ivanić. 

Također, Ivanić poručuje Dodiku da, ako je ozbiljan u svojim zahtjevima za njegovu ostavku te ostavku ostalih predstavnika Saveza za promjene u institucijama BiH, čime ujedno traži prijevremene izbore, onda predsjednik RS mora znati šta treba uraditi. 

- Dodik bi trebao pokrenuti inicijativu za promjenu Ustava BiH i zakona i za to osigurati većinu. S obzirom na to da je dugo godina bio u vlasti s strankama iz FBiH, uvjeren sam da ima jako puno prijatelja s kojima to može postići. Pozivam ga da promijeni Ustav i zakon i tada o ovoj mogućnosti možemo razgovarati. Do tog trenutka ja ovo doživljavam samo kao jedan od tipičnih Dodikovih cirkusa - ističe Ivanić. 

Kada su u pitanju zahtjevi koje je opozicija ispostavila vlasti u RS tijekom prosvjeda, Ivanić nije optimista da će doći do njihovog ispunjenja. No, to će, smatra, za sobom povući dodatne probleme. 

Siguran pad 

- Poznajući Dodika, sumnjam da će doći do ispunjenja tih zahtjeva. Ali, zahvaljujući svemu tome, mi ulazimo u jednu novu vrlo užarenu političku atmosferu koja će sigurno trajati nekoliko mjeseci - kaže Ivanić.  

S druge strane, ističe da su prosvjedi pokazali koliko je bilo pokušaja zastrašivanja naroda, osobito kroz spinove o neredima i ekstremistima.  

- Pa, priča o neredima bila je pokušaj da prosvjedi ne budu održani, ali je postigla potpuno suprotan efekt. Podigla je inat, a posebno kod srpskog naroda kada inat proradi, onda dobijete puno više i teže posljedice nego da niste čačkali problem. To je Dodikova odluka, a to samo pokazuje da ljudi više ne reagiraju kako on očekuje da će reagirati i da polako, ali sigurno pada – potcrtava Ivanić. 

Komentirajući odnos službenog Beograda naspram prosvjeda opozicije i mitinga vlasti u Banjoj Luci, Ivanić ga ocjenjuje korektnim, ali ne misli isto i za srbijanske medije. 

- Službenici Beograd u ovoj se priči drži dosta neutralno i u ovim razdobljima nije imao svoje favorite. Ali, objektivno u jednom medijskom dijelu u Srbiji postoji pojednostavljena slika i ja mislim da to generalno nije dobro - naglašava Ivanić.

Predsjedništvo odlučuje o prosvjednoj noti Turskoj

Ivanić je potvrdio da je dobio zahtjev Milorada Dodika za upućivanje prosvjedne note Turskoj zbog obraćanja Ahmeta Davutolua (Davutoglu) tijekom nedavne ceremonije otvaranja džamije Ferhadije u Banjoj Luci. 

- Ja ću njegov zahtjev staviti na dnevni red sjednice Predsjedništva, ali o upućivanju prosvjedne note ne odlučujem ja sam, nego Predsjedništvo BiH. Hoće li biti suglasnosti,  vidjet ćemo - zaključuje Ivanić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije