predsjednik rs

Dodik najavio novi referendum: Rješenje je u "mirnom razlazu"

Milorad Dodik
08.01.2017.
u 21:49

Dodik predlaže da se BiH mirno raziđe na entitetskim linijama, a onda da se svi usmjere na suradnju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u uoči obilježavanja 9. siječnja da je Bosna i Hercegovina zemlja koja nema šanse da uspije i da je rješenje u "mirnom razlazu", pri čemu smatra da bi referendum bio dobra stvar.

On je, govoreći za RTRS o proslavi Dana RS u Banjoj Luci, rekao da će se na Trgu okupiti svi sudionici smotre gdje će biti Treći pješadijski puk OSBiH.

"Oni će biti postrojeni. To će biti zadnji put. Iduće godine ćemo organizirati jednu veteransku jedinicu, jer na to imamo pravo. Obući ćemo ih u tradicionalne uniforme vojske Republike Srpske, i oni će biti ti koji će nadomjestiti", istaknuo je Dodik, dodavši da "nitko ne može RS spriječiti u obilježavanju svoje tradicije".

Kako je naveo, pitanje hoće li sudjelovanjem u obilježavanju Dana RS-a pripadnici Trećeg pješadijskog puka snositi odgovornost, predstavlja i najvažniju temu ovog obilježavanja.

Prema njegovim riječima, idealisti koji dolaze sa strane pokušavaju napraviti neki koncept od države.

"Po čemu BiH mora biti?... Zasniva se isključivo na idealizmu muslimana u BiH koji kao, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse. Idealizam se odnosi na to da oni nama ne mogu spriječiti u Banjoj Luci i ništa što mi želimo obilježavati", istaknuo je on.

Dodik je, kao primjer, naveo proslavu Dana RS-a koja će biti održana u ponedjeljak 9. siječnja. 

"Po čemu je to BiH, kao njihova država, muslimanska, ovdje prisutna u Banjoj Luci. Ni po čemu. Prema tome, zašto bi se robovalo BiH", naveo je on, predloživši da se BiH mirno raziđe na entitetskim linijama, a onda da se svi usmjere na suradnju.

Za novi referendum kaže da bi bila dobra stvar, ali naglašava da time ne želi nikoga plašiti, već da se "samo bori za prava RS-a". On ističe da je sasvim legitimno tražiti referendum, "ne baš sutra", ali svakako u ovoj godini.

"Mi želimo svake godine održati jedan referendum koji će nas približiti jačanju naših institucionalnih i državnih prava", naveo je on, prenosi Klix. 

Upitan je li planiran i referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, Dodik je odgovorio da "nije taj na dnevnom redu ove godine, sigurno. Ako nas događaji ne ubrzaju".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?