burne reakcije

Dodik: Dok Izetbegović loži vatru, Vučić je gasi

Milorad Dodik
29.07.2016.
u 21:03

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odlasci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci premijera Srbije Aleksandra Vučića u Banja Luku ni po čemu nisu usporedivi. Povodom Izetbegovićeve usporedbe svog posjeta Novom Pazaru s posjetima najviših državnih dužnosnika Srbije Banja Luci, Dodik je istaknuo da Izetbegovića nije moguće usporediti s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u politikama koje vode i pokazuju. 

Dodik je ocijenio da iza ovakve izjave Izetbegovića može stajati namjera koja je opasna u regionalnom smislu i koja je neprihvatljiva i da on pokušava usporediti regiju Novog Pazara s Republikom Srpskom i njenim statusom. 

"Ni po čemu se ne mogu usporediti Izetbegović i Vučić, ni po politikama koje provode, ni po motivima posjeta, ni po načinu na koji žive svoj ljudski i politički život. Dok Bakir Izetbegović loži vatru, premijer Vučić nastoji da ih gasi", rekao je Dodik za Srnu. On je istaknuo da Vučić i Nikolić vode politiku pomirenja i pružanja ruke svima da bi se izgradila stabilna regija, dok Izetbegović pokušava na ovaj način bukvalno izazvati tenzije i doprinosi novom raspirivanju sukoba u regiji. 

Predsjednik Srpske je podsjetio da su Srbija i Republika Srpska povezane Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama koji svoje uporište ima u Daytonskom sporazumu i svi dolasci premijera Vučića i u Republici Srpskoj i u BiH u funkciji su mira i suradnje. Za razliku od toga, ističe predsjednik Srpske, između BiH i Sandžaka nema nikakvih sporazuma niti bi on mogao biti potpisan s obzirom na to da Sandžak ne raspolaže ni funkcijama ni nadležnostima koji bi ga učinili potpisnikom takvog sporazuma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?