sastanak lidera u rs

Dodik: Bakir Izetbegović debelo riskira opstanak BiH

dodik
19.02.2017.
u 19:09

BiH je danas postala teret svima nama... Vrijeme je da sjednemo i razgovaramo o načinu kako iz ovog izaći – rekao je Dodik

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj suglasni su da u utorak, 21. veljače bude održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti razmotren položaj RS, u kontekstu odluke o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije.

- Na toj sjednici treba da se koncipira politika RS-a u bh. institucijama – rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik, javlja Fena.

Suglasni su i da bude održan sastanak svih političkih lidera RS-a na kojem bi se dogovorili o zaključcima u vezi s ovim pitanjem, kao i "da o novonastaloj krizi kršenja Aneksa 4. Daytonskog sporazuma, na kojem počiva BiH, bude razgovarano i s rukovodstvom Srbije, koje je jamac Daytonskog sporazuma".

Nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u RS-u, SNSD-a, DNS-a i SP-a, Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je "izvanustavna odluka o reviziji presude koju pokušavaju uraditi bošnjački političari dokaz da je taj krug antisrpski orjentiran, usmjeren protiv postojanja RS-a".

- Bakir Izetbegović debelo riskira opstanak BiH, ako se na ovaj način pristupa, kršenjem Ustava BiH. BiH je danas postala teret svima nama... Vrijeme je da sjednemo i razgovaramo o načinu kako iz ovog izaći – dodao je.

Veoma je važno, dodao je, da u RS postoji jedinstvo, a predlaže i da srpski predstavnici u zajedničkim bh. institucijama ne učestvuju u donošenju odluka na sjednicama sve dok ne budu riješena otvorena pitanja.

U zaključcima koji su usvojeni na ovom sastanku, između ostalog, navodi se da očekuju da Predsjedništvo BiH opozove veleposlanika u Haagu te da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića "pred pravosuđem RS i FBiH, zbog podrivanja Ustava BiH".

Smatraju da je "ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure".

- Alternativa je jasna - navodi se u jednom od zaključaka vladajuće koalicije u RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije