AMUS

Dodijeljene nagrade umjetnicima, glazbenim stvarateljima

amus
Foto: FENA
1/8
14.12.2016.
u 21:55

Asocijacija kompozitora-glazbenih stvaratelja večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličila svečanost dodjele nagrade, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, glazbenim stvarateljima i svima koji doprinose očuvanju glazbene tradicije Bosne i Hercegovine, ljudima čiji rad i djelovanje uveseljavaju čitave generacije.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjednik Skupštine AMUS-a Edin Dervišhalidović, koji je ukazao na to da je AMUS okupio na jednom mjestu umjetnike, autore, stvaratelje iz BiH, i to je dobar primjer svima da se sve može kad se hoće.

- Bez obzira koliko nam se čini uzaludnim ono što radimo, što se možda uvijek ne snalazimo, ali večeras svjedočimo lijepom događaju, kulturi zahvaljivanja - kazao je Dervišhalidović i dodao kako nagrade predstavljaju svojevrsno priznanje autorima.

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić istaknula je da su svi autori u BiH konačno okupljeni na jednom mjestu, u AMUS-u koji sve uspješnije ostvaruje prava svih autora na teritoriji BiH.

-  Jedan od načina da se skrene pažnja na članove i glazbene autore uopće, upravo je dodjela nagrada koja nije samo od osobne važnosti za nagrađenog autora, već je značajna kako za AMUS, tako i za struku, jer se na taj način i drugi potiču na još bolji rad - kazala je Trnčić. Dodijeljene su nagrade onima čiji je rad u domenu autorskog stvaralaštva ostavio poseban trag.

Nagrada  „Avdo Smailović“, za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike, pripala je Asimu Horoziću, nagrada „Fra Grgo Martić“, za promociju muzike naroda u BiH pripala je Damiru Imamoviću, nagrada „Vlado Milošević“ za muzičku publicistiku i muzikologiju pripala je Ivanu Čavloviću.

Nagradu „Kemal Monteno“ za autorsko stvarateljstvo u području zabavne/popularne glazbe dobio je Edin Dervišhalidović, nagradu „Ismet Alajbegović Šerbo“ za autorsko stvarateljstvo na temeljima tradicionalne glazbe dobili su Saša Pavlović i Miodrag Milekić.

Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“ za autorsko stvarateljstvo u oblasti instrumentalne glazbe dobio je Muris Varajić, a nagradu „Dražen Ričl“ za najboljeg mladog autora dobio je Đorđe Jovančić.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Nazif Gljiva, a posthumno su nagrađeni i Esad Arnautalić, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Duško Trifunović, Jozo Penava, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Jovica Petković, Spaso Berak, Kemal Monteno i Jadranka Stojaković.

Nagrada „Cvjetko Rihtman“ za najboljeg studenta glazbenih akademija u BiH dodijeljena je ranije tijekom ove godine studentima Hananu Hadžajliću, Leonori Bajramoski, Marti Čolak i Davidu Mastikosi.

Tijekom manifestacije upriličen je bogat glazbeni program članova AMUS-a, kor „Banjolučanke“, Draško Spasojević, Muris Varajić i Sinan Alimanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije