Andrićev institut

Dodijeljena prva književna nagrada “Ivo Andrić”

Ivo
08.01.2016.
u 07:00

“Ova književna nagrada bit će vrlo značajna, posebno kad se u Andrićgradu otkrije iznos njezina novčanog dijela”, kazao je Kusturica

Matija Bećković je dobitnik nagrade “Ivo Andrić” za životni doprinos srpskoj književnosti, koju dodjeljuje Andrićev institut, dok je nagrada za najbolji roman pripala Vladimiru Kecmanoviću za roman “Osama”. Dobitnicima će nagrade biti uručene danas, 8. siječnja, u Andrićgradu, piše Večernji list BiH.

Početak prijateljstva

“Uvođenje ove nagrade je zapravo jedan početak novog prijateljstva sa svijetom. Mi iduće godine namjeravamo nagradu internacionalizirati jer Ivo Andrić nije samo srpski, nego svjetski pisac”, rekao je Kusturica dodavši kako će ova književna nagrada biti vrlo značajna, posebno kad se u Andrićgradu otkrije iznos njezina novčanog dijela.
Bećković je, pak, nagrađen za djelo “Tri poeme”. Predsjednik žirija prof. dr. Jovan Delić rekao je da je roman “Osama” izabran među 100 novoobjavljenih romana od 150, koliko ih je pristiglo na natječaj.

‘Bosanska čaršija’

“Mislim da se radi o djelima koja će dugo biti pamćena u našoj književnosti”, izjavio je Kusturica, istaknuvši kako je jezik ključ Kecmanovićeva romana - “ispovjedni ton bosanske čaršije u kojoj dominira neviđen šekspirovski zaplet. Ovo je kulturni događaj godine zato što se dvadeset i više godina poslije završetka rata u BiH nije pojavio roman koji bi tako duboko spustio visak i otišao u tumačenju tragizma bosanskih muslimana i neideologiziranu formu koja je pratila manje-više djela koja su prethodila ovom romanu”, rekao je Kusturica.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije