Ivanić:

Dobro je što su se sastali Izetbegović i Dodik

Mladen Ivanić
01.08.2016.
u 19:58

Nakon sastanka predsjednika SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako smatra da neće doći do blokade europskog puta zemlje, ali samo ako bude usvojen dogovoreni mehanizam koordinacije.

Ivanić je rekao da je dobro što su Izetbegović i Dodik sjeli, ali da smatra kako su mehanizam koordinacije trebali dogovarati predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijeri entiteta Željka Cvijanović i Fadil Novalić ili članovi Predsjedništva BiH na sastanku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, predsjedateljem Vijeća ministara BiH i predsjednicima entitetskih vlada. 

"Ovako mislim da će to otvoriti pitanje dogovora, ne sadržaja i suštine nego forme, a to može bit problem. Ja razumijem zašto su njih dvojica sjeli, zato što su i jedan i drugi zategli političke prilike. Jedan drugom su trebali kako bi pronašli izlaz i samo su zajedno mogli naći izlaz iz ove blokade", kazao je Ivanić. 

On je dodao da je teško pretpostavljati kako će dalje teći dešavanja vezana za mehanizam koordinacije i da li će on uopće bit usvojen. 

"Sada se otvorilo pitanje hrvatskih predstavnika tako da mislim da je trebalo imati i živaca i strpljenja i prihvatiti prijedlog šta da učinimo prije, a koji sam davao u konsultacijama. To je da se sjedne ili sa članovima Predsjedništva BiH ili predsjedateljem Vijeća ministara sa dva premijera", rekao je Ivanić. 

S obzirom na to da nam se bliže lokalni izbori Ivanića smo pitali da li bi europski put naše zemlje mogao bit blokiran do kraja izbora. 

"To je teško reći. Mislim da neće bit nikakve nove blokade ako se dogovoreni mehanizam koordinacije usvoji. Ako ne, onda je u pitanju nastavak stanja koje imamo posljednjih nekoliko mjeseci", zaključio je Ivanić.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik su na sastanku u motelu u Istočnom Sarajevu postigli dogovor o mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uvjeta da bi bh. zahtjeva za članstvo u EU bila kredibilna. 

S dogovorom se nije složio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informirao europske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprimjeren.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?