rastu cijene naftnih prerađevina

Do četvrtka nema promjene cijena goriva u FBiH

gorivo
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
10.02.2015.
u 09:19

Unatoč povećanju cijene nafte na svjetskom tržištu te velikim poskupljenjima koja su od danas najavljena u Hrvatskoj, cijene goriva na benzinskim crpkama u Federaciji Bosne i Hercegovine za sada se neće povećavati, potvrdila je za Večernjak Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine FBiH. “Nismo primili nijedan zahtjev distributera za povećanje cijene nafte, takođe nije bilo ni zahtjeva za smanjenjem, što je bio slučaj u proteklom razdoblju”, kazala je Glibo. Prema njenim riječima, u slučaju da neki zahtjev pristigne do kraja jučerašnjeg dana, promjene cijena na benzinskim crpkama mogle bi uslijediti tek u četvrtak s obzirom na proceduru primanja zahtjeva, obrade i odobrenja koja traje tri dana. U posljednja tri tjedna u Hrvatskoj se cijena goriva povećava već treći put, dok to u BiH nije slučaj. Cijena nafte u BiH je posljednji mjesec stabilna i u prosjeku iznosi oko 1,80 - 1,90 konvertibilnih maraka.

Poskupljenje 40 lipa

Cijene naftnih prerađevina u Hrvatskoj danas će drastično porasti, najavio je još u subotu portal cijenegoriva.info potvrđujući medijske napise da će litra eurosupera 95 u utorak biti viša za 40 lipa, a eurodizela za 37 lipa. Tako bi eurosuper 95 trebao stajati 9,18 kuna, što je najskuplje od početka prosinca, no tada su cijene bile u padu. Također, nova cijena eurodizela od 8,62 kune bila bi najviša od sredine prosinca. Ovo je jedno od najvećih poskupljenja goriva od 2000. godine, upozoravaju s portala cijenegoriva.info. Današnje poskupljenje najveće je od kada naftne kompanije samostalno određuju cijene (od veljače prošle godine), ne računajući povećanje od 40 lipa prije godinu dana kada je država podigla trošarine. Isto tako, prema podacima portala cijenegoriva.info, poskupljenje koje slijedi šesto je po veličini u posljednjih 15 godina. Naime, od 2000. godine poskupljenja viša od 40 lipa bila su u veljači 2013. (trošarine), 18. kolovoza 2009. – 55 lipa, 25. travnja 2006. – 51 lipa, 17. travnja 2001. – 48 lipa i 30.ožujka 2001. – 49 lipa.

Po gorivo u BiH

Mnogi stanovnici pograničnih mjesta RH najčešće svoje spremnike za gorivo pune u BiH, a od danas još više nego dosad svojim automobilima po gorivo odlazit će preko granice. Prema tvrdnjama hrvatskih medija, gorivo u BiH je Inino, uvezeno iz Hrvatske, ali znatno jeftinije. Razlog jeftinijem gorivu u BiH hrvatski stručnjaci vide u tome što u BiH država kontrolira njegove cijene. U RH cijene naftnih prerađevina određuju se slobodno. Dakle, naftne kompanije mogu ih samostalno određivati. U BiH ih određuje država. Također, važno je napomenuti da su drugačije i trošarine i PDV. Visina PDV-a u Hrvatskoj je 25%, dok je u BiH stopa PDV-a 17%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?