ISTRAŽIVANJA Scenariji njemačke fondacije Fridrih Ebert Stifung o budućem političkom ustroju BiH

Do 2022. treba održati ‘Dayton 2’ na kojem će se BiH podijeliti na tri dijela

prosvjed
17.02.2014.
u 10:15

Nijemci su prije dvije godine najavili da će do masovnih prosvjeda građana doći 2015. zbog nesposobne i korupcijom opterećene vlasti

Ako se u sljedećem razdoblju ne naprave žurne i korjenite reforme, BiH ulazi u posve neizvjesnu situaciju čiji bi krajnji ishod mogao biti raspad, kako su prognozirali stručnjaci okupljeni oko njemačke zaklade Fridrih Ebert Stifung u publikaciji pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja”. Dokument, čiji je sadržaj prije dvije godine odjeknuo u regiji, predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih, ekonomskih i sigurnosnih prilika u BiH, a u jednom od njih prognozirani su masovni prosvjedi građana koji su se, prema njihovim simulacijama, zbog loše ekonomske politike, korupcionaške vlasti, trebali dogoditi 2015. godine.

Odvajanje republika

U scenariju kojim se bavi Zaklada Fridrih Ebert Stifung, između ostalog piše: “Nakon posljednjeg vala krize 2015.godine, EU je pokazao veliki interes za stabilizaciju posljednjeg problema u regiji. Međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspjeha u nastojanjima da se zemlja održi cijelom i pomirili su se s činjenicom da se dvije od tri etničke zajednice ne mogu identificirati sa svojom državom BiH”, piše između ostalog u studiji.

Nove tri države u BiH

“Postignut je dogovor između EU-a, SAD-a i Turske da se pokrene postupak disolucije. Rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Dayton 2” koju potpisuju čelnici triju konstitutivnih naroda u BiH uz pomoć EU-a i NATO-a”. Nakon svega stvorene bi bile, piše u studiji, tri nove države tako što bi se poštovala granica RS i dvije skupine županija, jedna s bošnjačkom i druga s hrvatskom većinom. Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nova bosanska država zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inozemstvu. U slučaju takvog razvoja scenarija, međunarodna zajednica bi trebala organizirati investicijsku konferenciju za nove države i pokrenuti njihovo gospodarstvo. Kako bi na početku spriječili moguće konflikte između etničkih skupina koje od sada žive u tri države, trebali bi se vojno angažirati, prognozirali su u Zakladi Fridrih Ebert Stifung.

Komentara 4

OL
oluja1995
11:59 17.02.2014.

Jedino,realno riješenje.

MA
mate45
16:44 17.02.2014.

Bez takvog rješenja nema ni mira ni perspektive u državi BIH.

1H
1hrvatska2
21:20 17.02.2014.

Federaciju treba Federalizirati!To ce puno ojacati drzavu BiH i izbiti RS razloge za Separatizmom!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?