mučna snimka

Djecu od 4 godine iskorištavaju u rudnicima, sretna su ako ne dobiju batine

djeca
Foto: SkyNews
1/2
28.02.2017.
u 12:14

U Africi, koja je često zaboravljena i iskorištavana od ostatka svijeta, postoji pregršt priča za koje je teško povjerovati da se događaju u 21. stoljeću.

Ovo je jedna od takvih priča, priča o djeci - rudarima u Kongu koji rade od ranog jutra kako bi iz rudnika iskopali sastojke potrebne za baterije pametnih telefona koje oni sami nikada neće imati.

Rudnici u kojima su djeca radna snaga

Kako prenosi SkyNews, tisuće rudnika u Kongu iskorištava djecu. Reporteri Sky Newsa su bili u jednom od nekoliko tisuća nereguliranih rudnika u kojima djeca rade poput modernih robova. Radni dan im traje 12 sati, a plaća im iznosi oko 8 kuna. 

Iako je Kongo jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, bogata je mineralima. Zbog tog se bogatstva ponavlja njihova kolonijalna povijest, samo ih sada ne iskorištavaju kolonijalne sile nego kupci koji preprodaju robu velikim tvrtkama. 

Najveći dio minerala se vadi ručno sa zaostalim alatima i u opasnim uvjetima. Nije važno niti kakvo je vrijeme, jer je žurba za kobaltom uvijek prisutna, a kobalt postaje sve važniji jer je ključni sastojak u litijskim baterijama koje napajaju pametne telefone i laptope.

Rade bez opreme, maski i cipela - u neljudskim uvjetima

Vojske djece rade u tim groznim uvjetima, bez potrebne opreme, čak i bez cipela.

Dok su reporteri Sky Newsa bili u jednom od tih rudnika, počela je pljuštati kiša. Stvorila se žurba da se pokupe sve vreće kobalta koje su bile u tada već blatnjavom rudniku.

Dječak od 8 godina je zaboravio jednu vreću. Naređeno mu je da se vrati po svoju vreću po blatu, a sretan je jer nije dobio batine. Iako toliko radi, to ne znači da će imati dovoljno za hranu. Reporterima je rekao:

"Osjećam se grozno kada se probudim i znam da se moram vratiti ovdje. Sve me boli od rada. Patim kada radim ovdje. Majka mi je mrtva i moram raditi. Glava me boli svaki dan."

Radi i djevojčica od 4 godine

Tuneli se kopaju ručno bez ikakve potpore i često se urušavaju, a rudari se spuštaju u rudnike bez ikakve zaštite.

Ovaj mineral probiru djeca svojim malim rukama bez ikakve zaštite, iako Svjetska zdravstvena organizacija kaže kako udisanje praha kobalta kao i duža izloženost tom mineralu može izazvati dugoročne posljedice.

Ekipa Sky Newsa je posjetila pet rudnika za vrijeme svojeg boravka u Kongu. U jednom od rudnika su pronašli djevojčicu koja je radila u dobi od 4 godine. Iako jedva hoda, može izdvajati kobalt iz hrpice koja je izvađena iz zemlje.

Problemi s pitkom vodom

Pokazali su im i tunel koji su ručno iskopali u roku od četiri mjeseca. Nije bilo potpore, samo su u zidovima tunela bile iskopane rupe koje im služe kao oslonac za ruke i noge dok se spuštaju.

Na dnu tunela je bila voda, koju mještani, naravno piju. Piju vodu koja dolazi iz rudnika nakon što se pročiste minerali. Teško je prebrojati sve osobe koje imaju probleme sa zdravljem. 

Lokalni liječnik je rekao kako ima puno ljudi s infekcijama te kako se bebe rađaju s infekcijama i kako majke nemaju snage za porod.

"Žene koje su trudne se boje rudariti jer nas je strah da ćemo roditi stvar, ne dijete. Rudnik je otrovan i uništava djecu u nama," rekla je jedna majka.

Od Konga do pametnog telefona u vašim rukama

Kobalt uglavnom po jeftinoj cijeni kupuju kineski trgovci. Tu su i Indijci koji ga kupuju i preprodaju ga na kinesko tržište, izvozniku CDM. Kobalt se opet preprodaje kineskim tvrtkama koje se bave proizvodnjom baterija.

Te baterije sa sastojcima koji su porijeklom iz Konga završavaju u baterijama za pametne telefone, laptope i tablete.

Amnesty International je već upozorio na to, ali nije došlo do nikakve promjene, tako će djeca u Kongu i dalje nastaviti raditi za pametne telefone koje nikada neće imati, prenosi Index.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?