STRAH

Dioksin mogu ispitati i na mostarskom institutu

koke
VL FOTO
07.01.2011.
u 10:43

Strah od širenja dioksina iz Njemačke proširio se i u BiH. Iz Agromediteranskog zavoda u Mostaru tvrde da mogu naći dioksin u hrani

Tvrdnja pojedinih dužnosnika kako u BiH ne postoji ured za veterinarstvo koji bi mogao ispitati prisutnost dioksina u hrani, demantiraju iz Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar. “Naš institut”, stoji u njihovu priopćenju, “ima mogućnosti za ispitivanje prisutnosti dioksina u niskim koncentracijama, ali u proteklom razdoblju nismo dobili uzorke za ispitivanje i stoga nemamo rezultata analiza”.

Nema opasnosti za BiH

Nakon što je prisutnost opasnog toksičnog elementa dioksin otkriven u jajima, mesu peradi i svinja na više tisuća farmi u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein, porasla je i zabrinutost među građanima BiH. Iz Agencije za sigurnost hrane BiH stiglo je priopćenje u kojem navode da je njihova agencija nacionalna kontakt-točka za praćenje EU RASFF sustava (Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje). “Putem Europskog RASFF sustava za uzbunjivanje nije do sada pristigla informacija da je sporni proizvod isporučen na bh. tržište, te prema za sada raspoloživim informacijama ne postoji opasnost za potrošače u BiH”, prenosi agencija Fena. Dioksinom su dosad pogođene savezne pokrajine Donja Saska, Sjeverno Porajnje Vestfalija, Schleswig-Holstein,

Njemačka zabrinuta

Tiringija, Brandenburg i Saska-Anhalt. Oko 3000 tona masti zagađene dioksinom prodano je proizvođačima stočne hrane u Njemačkoj, ali ne i u inozemstvu, a zagađeno bi moglo biti do 150.000 tona stočne hrane, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo poljoprivrede, a prenose agencije. Diokisn je nastao od tehničkim masti koja nastaje kao otpad pri proizvodnji biodizelskoga goriva. Zagađeno bi moglo biti od 30.000 do 150.000 tona stočne hrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?