KOLIKO JE DOVOLJNO?

Dijetetičari razbijaju mit o šećeru: I sol i šećer su nam potrebni da bi preživjeli

sadsa
Thinkstock
27.03.2017.
u 21:45

Australski dijetetičari Alex Parker i Anna Debenham tvrde kako je šećer ipak važan dio naše prehrane

Svima je poznato da se šećer nalazi svugdje oko nas, u voću, pićima, alkoholu i kruhu... I dok jedni upozoravaju na opasnost šećera, australski dijetetičari Alex Parker i Anna Debenhamsada pak tvrde kako je šećer ipak važan dio naše prehrane. 

– Sve nam je potrebno u umjerenim količinama i svi trebamo sol i šećer kako bi preživjeli – kažu oni. 

Kada je u pitanju dijetalna prehrana, kažu kako je bitno misliti na cjelinu. 

– Nije bitno samo koliko unosite šećera, ugljikohidrata ili soli – dodaju. 

Mlijeko, primjerice, sadrži prirodni šećer koji je u kombinaciji s kalcijem iznimno dobar za naš organizam. 

– Mlijeko s manje mliječne masnoće ima manje šećera i zasićenih masti što je opet odlično ako želite smršavjeti ili jednostavno ne volite okus punomasnog mlijeka – kažu Alex Parker i Anna Debenham. 

Ističu kako mnoge namirnice koje su dijetalne sadrže šećere u sebi i to ne znači da su one loše. 

– Ljudi misle da neki proizvod ne sadrži šećer zato što se prodaje pod imenom meda, kukuruza, ječmenog sirupa ili šećera od trske. Voće također sadrži prirodne šećere koji su dobri – ističe ovo dvoje dijetetičara. 

Savjetuju da se uvijek jede svježe voće i svježe kuhana hrana te da se u svemu ima granica i da vam onda niti skriveni šećeri neće štetiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?