Alarmantno

Dijete koje je danas rođeno u BiH već je dužno 3.181 KM

DUG
30.05.2016.
u 18:40

Tijekom 6 godina zaduženost po stanovniku uvećana je za 729 KM ili 29 posto. Ovakav trend je neodrživ i nužno će dovesti do ekstremnih proračunskih rezova i/ili ekstremnih uvećanja porez

Centri civilnih inicijativa predstavili su danas na izvanrednoj press konferenciji izvješće Stanje naroda koji daje precizan pregled provedbe Reformske agende, kao i stanje u oblasti javnih financija, javne uprave, vladavine prava, poslovne klime i konkurentnosti, tržišta rada, socijalne i mirovinske politike, te na kraju utjecaj svega pobrojanog na kvalitet života građana.

Izvješće, u kojem se nalazi sve što se tiče reformske agende, trebao je biti prezentirano narednog mjeseca, ali iz CCI-ja navode da su podaci već sada alarmantni i da pokazuju realizaciju reformske agende u bh. entitetima.

„Provedba Reformske agende ne odvija se zadovoljavajućom dinamikom, a pozitivni efekti vidljivi su tek na nekoliko od 60 praćenih indikatora. Kumulativno promatrano, za razinu BiH i entieta, samo 34 posto mjera iz Reformske agende je realizirano. Transparentnost, strukturalnost i efektivnost donesenih mjera je krajnje upitna. Vladavina prava, stanje javnih financsija, razina korupcije, javna potrošnja, zaduživanje, razina mirovina, razina prosječnih plaća, razina investicija, stopa aktivnosti radne snage, te stopa nezaposlenosti, kategorije su bez značajnih promjena tijekom 6 posljednjih godina. Financijski sustav je zbog bankarskih afera destabiliziran, a valuta je prvi put poslije rata ugrožena. Polovina novčane mase nije konvertibilna! Alarmantno je stanje javnog duga i proračunskog deficita, koji je dostigao povijesni rekord od 4,3 posto BDP-a. Porezna dugovanja iznose nevjerojatnih 3 milijarde KM, a preko 80 posto toga duga načinila su javna poduzeća i institucije. Efikasnost sudova i tužiteljstava u procesuiranju korupcije i gospodarskog kriminala je izuzetno niska, što se odražava na gotovo sve sfere društva, europski put i blokira reforme“, naveo je Adis Arapović, program menadžer CCI-ja, prenosi Radiosarajevo.ba.

Arapović je prilikom prezentiranja podataka, također, naveo da je 63 posto zakona u Bosni i Hercegovini doneseno po hitnom postupku, odnosno izvanprocedure. Takvo donošenje zakona bilo je osporavano i na ustavnim sudovima.

Između ostalog, naveo je kako ne postoje ni službeni statistički pokazatelji o stranim investicijama u bh. entitetima. Također, dva bh. entiteta su jedina područja u Europi koji na plaće u administraciji potroše 20 posto BDP-a.

Medijima su prezentirani podaci koji prikazuju da je financijski sustav u BiH destabiliziran, a valuta ugrožena. Ovi podaci obrađeni su u godini kad je domaća i strana javnost posvetila pažnju reformama.

Prema zabrinjavajućim podacima, dijete koje je jutros rođeno već je dužno preko 3.181 konvertibilnih maraka. Tijekom 6 godina zaduženost po stanovniku uvećana je za 729 KM ili 29 posto. Ovakav trend apsolutno je neodrživ i nužno će dovesti do ekstremnih proračunskih rezova i/ili ekstremnih uvećanja poreza.

Više od polovine radno sposobnih nisu na tržištu rada.

"Neće biti promjene nabolje dokle god se tržište rada s radno sposobnim ljudima ne izjednači sa zemljama u regiji", rekao je Arapović.
Također, porezni dug javnih poduzeća i institucija ugrožava mirovinski i zdravstveni sustav te proizvodi deficit.

„Reformama se mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije, i ciljano na životni standard građana, a ne na ispunjavanje uvjeta za nova kreditna zaduženja. Strukturalne reforme u obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj i penzionoj politici, te posebno pravosuđu, moraju postati prioriteti tijekom 2016.“, naveo je Arapović.

Izvješće Stanje naroda sastavni je dio kampanje „Posao narodu“, kojom CCI želi dati doprinos provođenju i efektivnosti reformi u BiH. Integralno Izvješće Stanje naroda i više informacija o kampanji nalazi se na adresi Posaonarodu.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije