Izmjene zbog fiktivnih prijava

Dijaspora negoduje zbog novih pravila za prijavu boravišta, traži se veliki broj novih dokumenata

01.09.2016.
u 11:00

Izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH koje su stupile na snagu krajem srpnja prošle godine izazvale su brojne reakcije povratnika i ostalih građana, ali i političara. Dok jedni smatraju da se ovim Zakonom narušavaju prava povratnika i komplicira procedura prijave boravka i dobivanja osobnih dokumenata, drugi tvrde kako Zakon poboljšava sustav nacionalne sigurnosti BiH. No, i ovog ljeta prigovaralo se na izmjene Zakona, posebice dijaspora koja provodi odmor u BiH, a one se odnose na broj potrebnih dokumenata za prijavu o mjestu prebivališta. Stoga iz MUP-a Sarajevske županije podsjećaju kako je do izmjena i dopuna ovog zakona bilo fiktivnih prijava i na adrese državnih institucija, poput Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH ili nekih tvrtki, gdje uopće ne postoji mogućnost da netko bude prijavljen kao fizička osoba. Čak je bilo ljudi koji su morali dokazivati da netko ne stanuje na njihovoj adresi jer se određena osoba prijavila bez njihova znanja.

Dokumenti kao dokaz

Ono što najviše zanima građane svakako su promjene koje se tiču prijave mjesta prebivališta, odnosno koje dokumente su bh. građani dužni pribaviti. Podsjećanja radi, prema prijašnjim odredbama, bilo je dovoljno da osoba samo kaže adresu prebivališta bez dostavljanja bilo kakvih dokumenata...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?