Snaga stranaka se mjeri brojem osvojenih mandata u nacionalnim klubovima

DF u bošnjačkom klubu ima 17% izaslanika, kod Srba 8 posto, ostalih 20%, Hrvata 0%

PREGOVORI
05.03.2015.
u 09:01

Dom naroda je ključan za izbor Vlade u kojemu stranke HNS-a imaju premoć

Uspostava vlasti u FBiH nije gotova. Dogovor još nije postignut. Hrvati traže šest mjesta u Vladi Federacije, dok DF smatra kako i njima treba pripasti isto toliko. Analizirali smo kakav je odnos stranaka koje pregovaraju o izvršnoj vlasti u FBiH i tko je u biti pravi izborni pobjednik. To pitanje u BiH je uvijek diskutabilno, pa tako i sada, četiri mjeseca nakon izbora u pregovorima o uspostavi izvršne vlasti pojedine stranke se pozivaju upravo na izborne rezultate. Vlastito tumačenje izbornih rezultata stranke koriste kao argument za dobivanje većeg broja pozicija u vlasti. Najočitiji primjer takvog ponašanja je Demokratska fronta iz koje mjesecima ponavljaju da su “druga stranka po broju osvojenih glasova”. Dužnosnici DF-a u prvi plan stavljaju broj glasova za državni Parlament, gdje je DF ostvario veći broj glasova u odnosu na vlastiti rezultat na drugim razinama (listu za državni Parlament u Sarajevu “nosio” je Željko Komšić koji je očito privukao dio glasača koji su na drugim razinama birali druge stranke). ..

... VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
08:50 06.03.2015.

Pa što onda Čova traži srpsku ministarsku fotelju kad je ovaj osvojio 8% a HDZ 0% i sad HDZ traži jedno srpsko mjesto. HDZu niko ne osporava hrvatsko ali on sada traži srpsko nije mu malo svih 5 hrvatskih mjesta. Pored toga on sa svojim hrvatskim glasovima je ušao u dom naroda, valjda mu je DF trebao dati i u parlamentarnoj skupštini mjesto (pošto je osvojio više) kako bi se pokazala ravnopravnost. Po ustavu je HDZ dobio sve što je mogao dobiti ali malo mačku teleća glava hoće i srpske pozicije e malo morgen Čovo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?