Obljetnica

Deset godina “Zrake sunca” u Kiseljaku

12.03.2016.
u 11:00

“Zraka sunca” okuplja 50-ak članica koje su angažirane na više polja, a najvažnija su informiranost i prevencija

Udruga “Zraka sunca”, formirana u Kiseljaku 2006. godine, nedavno je izvještajnom skupštinom obilježila deset godina postojanja i rada. Okuplja žene oboljele od karcinoma dojke, ali i sve koji se na bilo koji način žele udružiti u borbi protiv ove opake bolesti, vodeće među malignim oboljenjima žena. “Zraka sunca” okuplja 50-ak članica koje su angažirane na više polja, a najvažnija su informiranost i prevencija.

Važnost prevencije

U proteklom desetljeću najviše je urađeno upravo na informiranju o važnosti prevencije.

- Prije deset godina karcinom dojke bio je tabu-tema u Kiseljaku. O bolesti se nije pričalo i vrlo malo se znalo. Danas je stanje potpuno drukčije. Naše članice često su na predavanjima i seminarima nakon kojih jedna drugoj, uz kavu, prenose korisne informacije, kaže Nada Bešlić, predsjednica Udruge “Zraka sunca”.

A većina korisnih informacija odnosi se na prevenciju bolesti, samopregled kao i mamografski pregled, odnosno otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi kada je mogućnost izlječenja najveća.

Mamografski pregledi

Zahvaljujući donaciji Vlade Republike Hrvatske mamografske preglede žene posljednjih godina imaju mogućnost uraditi u Domu zdravlja u Kiseljaku, što je također prednost koju koriste ne samo Kiseljačanke, već i žene iz drugih srednjobosanskih općina.

Pored prevencije, članice Udruge “Zraka sunca”, koje se bore s karcinomom dojke, u Udruzi nailaze na potporu i razumijevanje koji pozitivnu utječu na njihovo opće zdravstveno stanje, vrlo važno u borbi protiv bolesti. U sklopu Udruge postoji i radionica, a prodajom radova članica Udruge prikupljaju se sredstva za različite humanitarne akcije čiji je cilj borba protiv karcinoma dojke.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije