MASOVNI PROSVJEDI

Deseci tisuća ljudi traže ostavku Nicolasa Madura

dasfs
FAH
26.10.2016.
u 21:03

DESECI tisuća pripadnika oporbe venezuelskoj socijalističkoj vladi izašli su u srijedu na ulicu prosvjedujući protiv predsjednika Nicolasa Madura koji je odlučio da neće popustiti dok je politička napetost na vrhuncu.

"Ne predajemo se. Referendum za opoziv, odmah sad", pisalo je na transparentu u Caracasu, gdje je većina prosvjednika bila u bijelom, s crveno-plavo-žutim kapama u boji venezuelske zastave.

Prosvjed je "mjera pritiska kako bi (Maduro) shvatio da mora otići", rekla je za AFP sudionica prosvjeda Klenia Campos, inženjerka informatike.

U prosvjedima organiziranim oko podneva sudjelovalo je više desetaka tisuća ljudi, zbog čega su brojne trgovine i sedam stanica podzemne željeznice  zatvoreni iz opreza.

Prosvjede je organizirala oporba kao odgovor na prekid procesa referenduma za opoziv predsjednika koji je u srijedu trebao ući u zadnju fazu završnim prikupljanjem potpisa.

Optužbe za državni udar

U toj naftom bogatoj zemlji koja se našla na udaru gospodarske krize zbog pada cijene sirove nafte, napetost je na vrhuncu dok se dva tabora međusobno optužuju za "državni udar".

Antičavisti, protivnici politike koju je provodio bivši predsjednik Hugo Chavez (1999 - 2013), traže odlazak njegova političkog nasljednika Nicolasa Madura izabranog 2013. kojeg ocjenjuju odgovornim za gospodarsku krizu. Mandat Manduru istječe 2019.

Premda postupak opoziva nije predviđen venezuelskim ustavom, moguća je procedura zbog povrede službene dužnosti, ističu pravni stručnjaci.

Maduro je, reagirajući na tu proceduru, koju je nazvao "državnim udarom", počeo tijekom prijepodneva sazivati vijeće za nacionalnu obranu.

Usto je ponuda dijaloga koju podupire Sveta Stolica, poremetila političke igre u Venezueli.

Dio oporbe ju je prihvatio, ali su je drugi čelnici zatim odbili, što je pokazalo podijeljenost velike oporbene koalicije Stola za demokratsko jedinstvo (MUD) koja okuplja političke snage centra i desnice a pobijedila je na parlamentarnim izborima krajem 2015.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije