IMENOVANJE

Darija Krstičević na čelu ureda za Hrvate izvan RH

darija
VL FOTO
01.03.2012.
u 10:20

Hrvatska Vlada konačno uspostavila ured na temelju donesenog zakona

Jedan od prvih poteza Vlade Zorana Milanovića nakon povratka s dvodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini je imenovanje Darije Krstičević za voditeljicu Ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske. Ova višegodišnja veleposlanica BiH, koja je od 2008. godine radila u Hrvatskoj gospodarskoj komori, dužnosnici u institucijama vlasti dolazi na čelo ureda koja je u rangu zamjenika ministra. Bit će ključna osoba za provedbu politike Vlade Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan zemlje. Voditeljica ureda će za svoj rad biti odgovorna samoj Vladi. Ranije prihvaćenim zakonom se prvi put, dvadeset godina nakon hrvatske neovisnosti, uređuju odnosi s Hrvatima izvan domovine. Zakonom se izravno podupire i ostvarenje hrvatske jednakopravnosti u BiH.

Hrvati u BiH

Osnivanjem ovoga ureda kojemu je prethodilo donošenje strategije, a zatim i Zakona o odnosu s Hrvatima izvan Hrvatske došlo je do zaokreta prema Hrvatima izvan države, uključujući Hrvate u BiH, čime su uspostavljene institucije koje će biti zadužene za jačanje odnosa u svim područjima od gospodarstva, medija, lobiranja do izravne suradnje. Nakon što je 2000. godine ukinuto Ministarstvo za odnose s Federacijom i BiH prvi put nakon desetljeća Hrvatska uspostavlja ured kojim će se unaprijediti odnosi s Hrvatima izvan domovine, od čega je jedan od važnijih dijelova lobiranje i suradnja s Hrvatima u BiH.

- Hrvatski narod u BiH jest konstitutivan, suveren i jednakopravan narod BiH.

Razmjerno prijeratnom broju svojih pripadnika hrvatski je narod u BiH pretrpio najveća stradanja od srpske agresije na BiH i etničkog čišćenja. Interes RH jest unaprjeđivati dobrosusjedske odnose s BiH i podupirati BiH na putu europskih integracija. Povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku u BiH te očuvanje njihove pune jednakopravnosti od strateškog su interesa za RH. Stoga će RH, slijedom svoje ustavne obveze, ali i obveze koja proistječe iz Daytonskog mirovnog sporazuma, u suradnji s međunarodnom zajednicom, učiniti sve kako bi Hrvati u BiH očuvali svoj ustavni status, navodi se u dokumentu kojim je najavljena uspostava ureda.

Strateški interes

Pri tome se precizira kako će se suradnja usredotočiti u oblastima vanjske politike prema kojoj “položaj Hrvata izvan RH jest jedan od prioriteta vanjske politike RH”. Uloga ureda će se napose ogledati u suradnji u oblasti obrazovanja s Hrvatima izvan RH, kao i u oblasti gospodarstva.

Želite prijaviti greške?