samo tv i igrice

Današnja djeca se upola manje igraju vani od svojih roditelja

djeca
27.07.2016.
u 12:15

Iako megapopularna igrica Pokemon Go posljednjih tjedana izvlači sve veći broj klinaca na ulice, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji dokazalo je ono što odrasli često tvrde: današnja djeca provode upola manje vremena igrajući se na otvorenom u odnosu na njihove roditelje.

Britanska Nacionalna zaklada provela je istraživanje nad 1000 obitelji s djecom u dobi od 4 do 14 godina, a rezultati nisu iznenađujući. 80 posto roditelja vjeruje da je važno da im se djeca nauče koristiti modernom tehnologijom, a gotovo svi, njih 96 posto smatra da je važno i da provode vrijeme na otvorenom.

Unatoč tome, pokazalo se da se djeca vani igraju jedva četiri sata tjedno, u odnosu na 8.2 sata koliko su se na otvorenom igrali njihovi roditelji.

"Za neke je štap samo štap. Želimo potaknuti mlade ljude da uoče da su mogućnosti zapravo beskrajne. Štap može biti mač, olovka, vještičja metla, kost zmaja... Tako bi trebalo izgledati djetinjstvo - na otvorenom, u znaku avantura i mašte", rekla je zvijezda Igre prijestolja Raleigh Ritchie, koji se našao i u britanskoj kampanji koja bi djecu trebala vratiti "pravom" djetinjstvu.

Klasične igre poput graničara, lovice, skrivača i školice zamijenile su online i druge igrice, a višesatno sjedenje u djetinjstvu povezuje se s pretilošću i nizom bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?