BHDCA

Danas radionica o uporabi dronova

dronovi
10.03.2016.
u 08:15

U BiH trenutno ne postoji propis kojim se regulira uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje odnosno bespilotnih letjelica ili dronova

Radionica o temi ''Uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje (bespilotnih letjelica/dronova)'' bit će održana danas u Sarajevu u organizaciji Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA). 

Posljednjih mjeseci u BiH, zemljama okruženja, i svijetu pojavio se novi segment zrakoplovstva, zrakoplovni sustavi na daljinsko upravljanje odnosno bespilotne letjelice ili dronovi.

S tim u vezi, BHDCA je, kao i zrakoplovne vlasti država Europske unije i država okruženja, prepoznala ovu problematiku i trenutno radi na izradi posebnog propisa kojim bi se definirala uporaba ovih sustava u BiH, odnosno pod kojim uvjetima se mogu vršiti operacije u zračnom prostoru BiH.

U BiH trenutno ne postoji poseban propis kojim se regulira uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje odnosno bespilotnih letjelica ili dronova.

Kako industrija tih letjelica ima veliki potencijal i mogućnost stvaranja radnih mjesta, a u isto vrijeme potrebno je zaštititi i ostale sudionike u zračnom prometu, ali i zdravlje i živote građana, njihovu imovinu i privatnost, cilj radionice koju organizira BHDCA je iznaći najbolja i optimalna rješenja za budući propis koji bi pomirio zahtjeve operatora i ostalih sudionika u zračnom prometu i građana.

Sudjelovanje na radionici, osim predstavnika BHDCA, najavili su predstavnici sigurnosnih struktura u BiH, zrakoplovne industrije i operatora ovih letjelica.

Dok se ne donese poseban propis kojim će biti regulirana uporaba zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje u zračnom prostoru BiH, BHDCA podsjeća da je njihova uporaba regulirana Pravilnikom o odobravanju letova i Naredbom o pravilima letenja, u skladu s odredbama Zakona o zrakoplovstvu BiH, priopćeno je iz BHDCA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?