beograd

Dačić: Diplomati iz EU-a o stanju u regiji govore filozofski kao da su na Tibetu

Ivica Dačić
30.08.2016.
u 14:21

"Predstavnici EU-a govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu. Govore da eskalacija retorike nije dobra u regiji... U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja", ocijenio je Dačić

Srbija će učiniti sve da očuva mir i stabilnost u regiji, ali od EU očekuje da reagira i spriječi pokušaje rehabilitiranja fašističke ideologije kojima se izravno ugrožavaju europske vrijednosti, poručio je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ocijenivši da diplomati iz EU-a o stanju u regiji "govore filozofski kao da su na Tibetu".

"Predstavnici EU-a govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu. Govore da eskalacija retorike nije dobra u regiji... U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja", ocijenio je Dačić za Radio-televiziju Srbije (RTS), naglasivši da je "protiv simetrije krivnje koju nameću predstavnici EU-a".

Srbija će, istaknuo je Dačić, učiniti sve da se očuva mir ali drži da se EU mora oglasiti jer jedna od njezinih članica ugrožava europske vrijednosti.

Na poziv srbijanskog premijera na suzdržanost u reakcijama, Dačić je istaknuo kako "rijetko koja zemlja može odšutjeti ono što se događalo proteklih mjeseci".

"I zaista bih htio upozoriti one koji govore da se svi u regiji trebaju suzdržavati. Ja sam reagirao na postupke službenih organa BiH i Hrvatske. Ne postoji nijedna zemlja koja ne bi reagirala na napade na svog premijera ili dužnosnike u drugoj zemlji. Mi smo reagirali na pokliče 'za dom spremni' i na pokušaje rehabilitiranja jedne ideologije koja je ubijala srpski narod", rekao je Dačić.

Premda je premijer Aleksandar Vučić rekao da će se Srbija maksimalno suzdržavati od reagiranja na ocjene i poruke iz BiH i Hrvatske, srbijanski šef diplomacije rekao je za RTS da će on, kao ministar vanjskih poslova, uvijek reagirati na "izravne napade na Srbiju i njezine dužnosnike".

Vučić je izjavio u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji poslije sastanka s predstavnicima diplomtaskog zbora  kako je prošli tjedan bio "jedan najtežih tjedana" za njega zato što je kao predsjednik vlade morao prešutjeti najteže uvrede na račun Srbije jer nije želio Hrvatima i Hrvatskoj uzvraćati jednako.

"Prešutio sam najteže uvrede. Nema teže uvrede nego kad netko kaže da smo 'šaka jada'. Prešutio sam i prešutjet ću to i danas", rekao je Vučić, naglasivši kako to ne radi zato jer se "boji" odgovoriti ili zato jer mu to ne bi donijelo političke poene.

"Ne, na tako nešto ne možete odgovoriti, a da ne uvrijedite neke druge. Ne želim uvrijediti ni hrvatsku državu ni hrvatski narod", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?