10.12.2016. u 07:00

Unatoč još uvijek jakim međunacionalnim tenzijama, bh. brod lagano plovi prema EU. Kada se Vijeće EU 20. rujna usuglasilo s prosljeđivanjem molbe za pristupanje, a time i daljnjim važnim korakom u nastavku procesa pristupanja, ono je pri tome naglasilo i svoju nedvojbenu opredijeljenost za EU perspektivu BiH kao ujedinjene i suverene države. Drugim riječima: samo kao ujedinjena zemlja, na koju u Bruxellesu čeka tek jedna stolica, BiH će ostvariti daljnji napredak u procesu pristupanja Europskoj uniji. Europska integracija povećat će spremnost na investiranje i time ubrzati socioekonomski razvoj zemlje. Sad kada je konačno stigao i upitnik EK, potrebni su jači zaveslaji kako bi brod uplovio u bruxellesku luku.

Predaja zahtjeva za članstvo u EU u Bruxellesu zasigurno je jedan od važnih datuma u novijoj povijesti BiH. Tim činom učinjen je veliki iskorak BiH na njezinu putu u EU, a isto tako bila je to i potvrda da BiH može funkcionirati kao ozbiljna država koja zaslužuje mjesto u velikoj EU obitelji. No, svakom mora biti jasno da je pred BiH mnogo posla kada je u pitanju vanjska politika, a to je europski put prema i NATO-u. Kada je u pitanju put prema NATO savezu, iako su njegova vrata otvorena, taj put k članstvu je težak, i to s pravom. Naime, ideja kolektivne obrane koja je srž NATO saveza podrazumijeva da svaka članica mora ne samo biti spremna, nego i sposobna pomagati drugim članicama. Govori i izjave nisu dovoljni, rad i donošenje teških odluka - to je potrebno kako bi BiH od zemlje koja teži k članstvu u NATO savezu postala zemlja članica. Zasad nedostaje ovo drugo, donošenje teških odluka. NATO je jamac stabilnosti i sigurnosti, ne samo za jednu državu, već za cijelu regiju u kojoj se država nalazi, a poznato je da je Balkan nestabilno područje. Kada je zemlja stabilna i sigurna, onda vlada zakon, reforme se provode, a nakon toga slijedi i ekonomski prosperitet. Dolaze investicije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?