Vremenska prognoza

Čudljivo vrijeme u veljači: Brze smjene toplo - hladno, u BiH sutra olujan vjetar!

vrijeme
08.02.2016.
u 17:28

Pred novu promjenu vremena s prednje strane Genovske ciklone dolazi, u izraženoj južnoj struji, sve toplija zračna masa koja će u utorak temperature ponovno povisiti do 20°

Prognostička slika se mijenja. Brze smjene toplo-hladno. Tjedan koji je pred nama obilježit će sljedeći tempo: Genovska ciklona - jugo - zatopljenje - kiša - ulaskom ciklone u Jadran - sjeveroistočnjak i istočnjak zahlađenje - odmicanjem ciklone - razvedravanje. I opet nanovo, kaže za agenciju Patriju bh. lovac na oluje Nedim Sladić.

Pred novu promjenu vremena s prednje strane Genovske ciklone dolazi, u izraženoj južnoj struji, sve toplija zračna masa koja će u utorak temperature ponovno povisiti do 20° u sjevernom dijelu Bosne, a u središnjem dijelu do 17°C.

Sladić kaže da se veće i intenzivnije oborine očekuju samo u jugozapadnom dijelu zemlje kao i u Hercegovini, gdje u narednih pet dana ponegdje može pasti i više od 70 litara kiše po kvadratnom metru. Što se tiče Bosne, najviše oborina će dobiti Krajina, između 24 i 46 litara, a najmanje istočni i sjeveroistočni dijelovi Bosne, između 14 i 28 litara po kvadratnom metru.

- Vjetar će u utorak zbog veće razlike u pritiscima biti vrlo jak, pa čak i olujan, istočni i jugoistočni u čitavoj zemlji, nešto slabiji vjetar se očekuje na krajnjem sjeveroistoku zemlje. Prema noći s utorka na srijedu, udari vjetra mogu dosegnuti udare i do 100 km/h u većem dijelu zemlje, upozorava Sladić.

Kaže da će već u srijedu popodne na sjeverozapadu, a prema kraju dana i na istoku, doći do slabljenja vjetra i okretanje na umjeren sjeveroistočnjak, kada će ponovno vrlo kratko i umjerenije zahladiti nego što je to bio slučaj prošli tjedan. Od četvrtka, prema kraju dana ponovno će okrenuti na istočnjak i jugo kao uvertira u novu promjenu vremena prema vikendu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije