prevare

Crne liste za online kupovinu

16.02.2016.
u 06:45

Društvene mreže preplavile su stranice koje se bave prodajom stvari, od odjeće, obuće, posteljine, igračaka, kućnih potrepština. Zbog pristupačnih cijena mnogi se građani okreću ovakvom načinu kupovine, piše Večernji list BiH. Međutim, uz pozitivna iskustva, sve je više onih koji su prevareni. Zbog toga su se počele praviti crne liste na kojima se objavljuju imena stranica uz popratne dokaze i iskustva prijevare. Jedna takva stranica Crna lista BiH - original je objavila liste stranica s kojima ni u kojem slučaju ne bi trebalo poslovati. Osnivači su imali brojnih problema zbog “stavljanja” stranica na crnu listu, čak im je i prijećeno. “Mi na listu neodgovornih kupaca ne stavljamo nikoga bez razloga. Dobro provjerimo na osnovi čega ih netko naziva neodgovornim te tražimo slike uplatnica, prepiske razgovora, ali ih i kontaktiramo kao bismo se i sami izjasnili o problemu. Takve osobe nas uglavnom blokiraju jer se najčešće ispostavi da su i zaslužili biti na crnoj listi”, ispričala je nedavno za Nezavisne jedna od administratorica stranice. Nakon što je stranica više puta srušena, nastavili su djelovati na drugoj gdje dijele savjete za sigurnu kupnju. I na drugim Facebook stranicama pojavile su se crne liste gdje građani iznose svoja iskustva. Tako je jedna žena iznijela iskustvo s kupovinom lutke i posteljine Frozen koju je čekala više od 20 dana. - Pri preuzimanju paketa isti mi se učini baš lak i ja inzistiram da otvorim. U običnom paketu je bio samo mikrofon koji je imao svoj originalni paket.

Niti lutke niti posteljine, te je bilo skuplje nego što reklamiraju. Mikrofon nije ni sličan onome sa stranice, kazala je jedna prevarena žena. Jednoj ženi kada je napisala da želi otvoriti paket, oni su odgovorili: “To je logično na tržnici. Preko interneta kad naručite nije logično. Čujte, molim vas da vidite pa kupite ili ne. Što vi mislite netko će 5 KM za dostavu plaćati bezveze. Onda vi lijepo na tržnicu, a mi ćemo vaše slike lijepo objaviti na kojima će pisati ‘oprez lopov’ kao i vaše podatke sve. Nije mi žao još 5 KM sponzorirati da komplet vaša županija vidi što radite. Tko god ima Facebook, dobit će na zid, pa vam nikad neće na um pasti da ikad poručite preko interneta. To ste trebali prije pitati da se naznači otvaranje, a ne ovako. Ali dok uredimo slike, imat ćete priliku vidjet ih na našem Facebooku i vašem, naravno.” Ista stranica je jednoj ženi poslala smotak novina u celofanu umjesto posteljine. Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić kaže kako se ovo rijetko prijavljuje policiji, te da kupac kad kupuje “naslijepo” zapravo rizik preuzima na sebe, ako prije ne otvori paket. - Prije same narudžbe pitajte prodavača je li dopušteno otvoriti paket pri preuzimanju od dostavne službe. Ako je njihov odgovor “ne”, to neka vam bude upozorenje da su mogućnosti da budete prevareni ogromne, jedan je od savjeta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?